Hrvatski sabor donio Zakon o azilu

HRVATSKI sabor donio je danas Zakon o azilu uz Vladin amandman da se njegova primjena odgodi do 1. srpnja iduće godine.

Vlada je amandman uputila zbog toga što će tek sredinom iduće godine biti pripremljeno prihvatilište za azilante u blizini Zagreba.

Opremanje prihvatilišta, u iznosu od šest milijuna kuna, financira se iz Cards-programa, a procedura za to poprilično je složena i zahtjeva određeno vrijeme.

Za provedbu tog zakona država izdvaja četiri milijuna kuna.

Prema Zakonu, Hrvatska će priznavati pravo na azil strancu koji se ne nalazi u zemlji svoga podrijetla te se uslijed osnovanog straha od proganjanja zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može ili ne želi staviti pod zaštitu te zemlje.

Azilantima se jamči pravo na smještaj, boravak, školovanje, vjeroispovjest, pravnu i socijalnu pomoć, pomoć uključivanja u društveni život, pravo na spajanje uže obitelji.

Zakonom je predviđeno da će Hrvatska godišnje primati 150 azilanata, a do sada je azil dobilo četvero stranih državljana.

U prihvatilištu za tražitelje azilanata, organizacije koje se bave zaštitom prava izbjeglica (Hrvatski crveni križ, Caritas, UNHCR) mogu voditi odgojne, obrazovne i slične programe te pružati besplatnu pravnu pomoć uz prethodnu suglasnost MUP-a.

Oporbeni zastupnici glasovali su protiv zakona i tražili da se u Saboru provede treće čitanje kako bi se jasnije uredili uvjeti pod kojima stranac može dobiti azil u Hrvatskoj.

Najviše kritika uputili su HSLS i HDZ, tvrdeći da zakonom nisu jasno utvrđena proračunska sredstva za provedbu zakona, te izrazili bojazan da bi Hrvatska mogla postati prihvatni centar za izbjeglice izvan EU.



Pročitajte više