Hrvatski sabor nastavio popodnevni dio zasjedanja

Hrvatski sabor nastavio je popodnevni dio zasjedanja raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o financiranju lokalne samouprave u prvom čitanju, koji su predložili oporbeni klubovi HNSa i PGSa.

U ime predlagatelja Dragutin Lesar (HNS) rekao je kako predlažu da se 25 posto poreza na dohodak preusmjeri u fond za decentralizirane funkcije, u koji bi se time, kako procjenjujem, prikupilo između 1,5 do 1,6 milijarda kuna.

"Država time ne bi dobila ništa, ali bi se smanjio pritisak na državni proračun i porastao bi kreditni rejting lokalne samouprave", rekao je Lesar. Dodao je da je potrebno preusmjeriti što više novca iz državnog proračuna na lokalnu samoupravu i što veće izravno odlučivanje građana.

U ime Kluba IDS-a Damir Kajin podupro je taj zakonski prijedlog, istaknuvši da ta stranka drži dobrim sve što koristi lokalnoj samoupravi.

Sadašnje stanje ocijenio je neodrživim i beznadnim, jer česti prosvjedi na Markovu trgu, kojima radnici od središnje vlasti traže rješavanje egzistencijalnih problema, pokazuju da im lokalna samouprava ne može pomoći.

Hrvatsku je potrebno decentralizirati, rekao je Kajin, ustvrdivši da "sadašnji sustav vodi k tome da će Zagreb usisati cijelu Hrvatsku i demografski i financijski". Napomenuo je da samo četiri županije imaju nadprosječan BDP po stanovniku.

U ime Kluba HSS-a Ivan Kolar podupro je decentralizaciju i jačanje lokalne uprave i samouprave, jer je Hrvatska, kako je rekao, visokocentralizirana zemlja.

Krunoslav Markovinović (Klub HDZ-a) najavio je da stranka neće poduprijeti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju lokalne samouprave, što su ga izradili klubovi HNS-a i PGS-a jer, kako je procijenio, njime bi se općinski i gradski prihodi povećali samo za 650 milijuna kuna, a državni bi proračun izgubio gotovo dvije milijarde kuna.

Većinu novca takvom preraspodjelom dobili bi veliki gradovi, a ne bi se povećao broj gradova i općina koji bi preuzeli decentralizirane funkcije, rekao je Markovinović.

Zvonimir Mršić (Klub SDP-a) kazao je da se ta stranka zalaže za jačanje fiskalnog kapaciteta lokalne samouprave. Kako drži, praksa je pokazala da lokalna samouprava bolje gospodari proračunskim novcemm.

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje.

(Hina) xdmak ysp

Pročitajte više