Hrvatski sabor o obavljenim revizijama u 2003.

Hrvatski je sabor danas 13. sjednicu nastavio raspravom o Izvješću o obavljenim revizijama u 2003. te o radu Državnog ureda za reviziju u prošloj godini.

Revizijom u 2003., zadnjoj godini mandata bivše koalicijske Vlade, obuhvaćeno je 720 subjekata i gotovo 104 milijarde kuna ili 60 posto BDP-a za tu godinu.

Od ukupna broja revidiranih subjekata 570 bile su jedinice lokalne samouprave, 19 ministarstava, devet državnih zavoda, pet agencija, tri fonda, brojna javna poduzeća i t.d.

Iako se, kako je izvijestila glavna državna revizorica Šima Krasić, broj nepravilnosti smanjuje iz godine u godinu, i 2003. je nađeno više nepravilnosti koje se uglavnom ponavljaju. To se napose odnosi na računovodstvene nepravilnosti, izostanak unutarnjeg nadzora (posebno u lokalnim jedinicama), zaduživanje iznad zakonom dopuštene svote i t.d.

U Izvješću o obavljenim revizijama u 2003. nalaze se i brojne nepravilnosti u postupku javne nabave, kao što su nepoštivanje planova nabave i propisa u prikupljanju ponuda, odabiru ponuditelja, sastavljanju i praćenju provedbe ugovora o nabavi i slično.

U Izvješću se navodi i da je za gotovo dvostruko više nego 2002. isplaćeno novca za mirovine (ukupno oko 22 milijarde kuna).

O izvješćima raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr ysp

Pročitajte više