Hrvatski sabor o Planu usklađivanja zakonodavstva s pravnim stečevinama EU-a

Hrvatski sabor danas je 12. sjednicu nastavio raspravom o Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije za 2005., koji se predlaže kao dodatak Nacionalnom programu za pridruživanje EU.

Po tom planu, koji je zastupnicima predočila ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatski bi sabor ove godine trebao donijeti 36 tzv. europskih zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnim stečevinama EU-a.

Osim tih zakona trebao bi donijeti i 168 podzakonskih akata te 135 mjera iz Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Broj tih akta nije konačan, istaknula je ministrica Grabar-Kitarović, najavivši da će Vlada tijekom godine revidirati Nacionalni program te ga, po potrebi, dopuniti pravnim aktima koje ocijeni nužnima.

Planom se predviđa da bi Hrvatska za postupak približavanja EU ove godine trebala izdvojiti oko 1,6 milijarda kuna, a po projekcijama iduće godine još gotovo dvije te 2007. 2,1 milijarda. Tako bi od 2005. do 2007. ukupno bilo izdvojeno 5,7 milijarda kuna, od toga najviše (oko 2,5 milijarda) za znanost i istraživanja.

"Nacionalnim programom Hrvatska izražava spremnost da ispuni sve kratkoročne i srednjoročne političke, gospodarske i druge europske kriterije, s naglaskom na ovu godinu", rekla je ministrica europskih integracija.

Napomenula je i da je "ključ uspješne prilagodbe pravnim stečevinama EU u reformi državne uprave, kojom se predviđa osnivanje novih ili jačanje starih institucija te njihova prilagodba standardima EU-a".

O predloženu Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU-a za 2005., koji se predlaže kao dodatak Nacionalnom programu za pridruživanje EU, raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr ysp

Pročitajte više