Hrvatski sabor o pravima pacijenata

U NASTAVKU rasprave o Vladinu prijedlogu zakona o zaštiti prava pacijenata u prvom čitanju kojim se predviđa osnivanje povjerenstva za nadzor bolesničkih prava u svakoj jedinici lokalne samouprave, sa središnjim povjerenstvom u Ministarstvu zdravstva oporbeni saborski zastupnici istaknuli su da u prijedlogu zakona nisu predviđene kazne za kršenje prava pacijenata.

Zastupnik SDP-a Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je da bi se prijedlog tog zakona "prije mogao nazvati zakonom o obmanjivanju pacijenata u njihovim pravima".

Zastupnik Libre Željko Pavlic, podsjetivši na, primjerice, nedavne napise u medijima o navodnoj pojavi kravljeg ludila kod jedne pacijentice, istaknuo je kako se "taj slučaj pretvorio u medijski događaj, u kojemu je povrijeđeno osnovno pravo bolesnika - pravo na mir i dostojanstvo".

Zato je predložio da se utvrde kazne za one koji objavljuju takve vijesti i one koji ih dostavljaju medijima.

Dio oporbenih zastupnika iznio je mišljenje da bi se predloženi zakon trebao uskladiti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, te i osobi s kojom pacijent živi u istospolnoj zajednici, omogućiti da, u slučaju kad pacijent nije pri svijesti, potpiše suglasnost za terapijski postupak.

Nekoliko zastupnika SDP-a ponovno se "osvrnulo" na ministra zdravstva Andrije Hebranga .

Jagoda Martić tako je ustvrdila da je ministar Hebrang "otpustio najveće zdravstvene autoritete i zamijenio ih stručnjacima druge lige, ali sa HDZ-ovom iskaznicom", a da je "zdravstvenu administraciju zaposlio stalnim plasiranjem lažnih informacija o stanju u zdravstvu".

Zastupnici su također rekli kako je standard hrvatskog zdravstva nizak.

Vesna Škulić (SDP) kazala je kako u Hrvatskoj postoji samo jedan ginekološki stol prilagođen ženama u kolicima, a Milanka Opačić upitala je "gdje je dostojanstvo pacijentica koje rađaju dok majstori pored njih nose malter (žbuku)?"

Zastupnica Opačić nije rekla u kojoj se bolnici i kada to dogodilo, čak ni nakon ponovljenog zahtjeva HDZ-ove zastupnice Zdenke Babić-Petričević, da obrazloži svoju tvrdnju.

Hrvatski sabor 7. sjednicu nastavlja sutra.

Pročitajte više