Hrvatski sabor odbio obje SDP-ove interpelacije

SABORSKI SDP nije danas uspio skupiti dovoljno glasova za svoje interpelacije o ulozi Vlade u razvoju HŽ-a i trgovanju vijećničkim mjestima nakon lokalnih izbora.

Saborska je većina odbila obje interpelacije, dok je u drugo saborsko čitanje, unatoč žestokim oporbenim kritikama, uputila izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Sabor je glasovanjem završio prvi tjedan rada 17. sjednice koja će biti nastavljena u utorak. Tada će biti nastavljena i rasprava o Vladinu prijedlogu strožih mjera zaštite novčarskih institucija od mogućih pljački i razbojstava.

Vladine mjere oporba je dočekala s velikim nepovjerenjem.

Zakonski prijedlog s tim mjerama HNS-ovac Srećko Ferenčak nazvao je bacanjem prašine u oči, te ocijenio da neće polučiti pozitivne učinke kakve javnost očekuje.

Država je, dodaje, trebala pooštriti kazne za pljačke banaka, jer to je ključni čimbenik prevencije razbojništava.

Ponovno je postavljeno i pitanje koliko će novca trebati za dodatno osiguranje novčarskih institucija?

Pero Kovačević (HSP) došao je do svote od milijardu kuna, navodeći da će Hrvatska poštanska banka morati izdvojiti 300 milijuna kuna.

Šime Lučin (SDP) propituje smislenost odredbe da policija može zabraniti rad novčarske institucije, ako ne poštuje mjere zaštite.

Znači li to da onaj tko zabrani rad novčarskoj kući može prouzročiti veću štetu nego da ju opljačkaju, pita se Lučin?

HDZ daje punu potporu Vladi, a Tomislav Čuljak tumači da Vlada svojim mjerama želi veću sigurnost djelatnika u novčarskim institucijama, s obzirom na sve veću bezobzirnost i brutalnost pljačkaša.

Pročitajte više