Hrvatski sabor: Odbor za izbor i imenovanja o naknadama za putne troškove zastupnika

ODBOR za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora razmatrao je danas prijedlog izmjena Odluke o uvjetima korištenja novca za službena putovanja, po kojem bi se ukinula gornja granica mjesečne naknade za putne troškove zastupnika.

Pravo na naknadu za putne troškove ostvaruju zastupnici s prebivalištem od 50 do 100 kilometara udaljenim od Zagreba, a po važećim pravilima, dobivaju naknadu od 1,2 kune po kilometru, do najviše 2500 kuna mjesečno.

Izmjenu odluke o naknadama iniciralo je saborsko Predsjedništvo, kojemu su se zastupnici žalili da limit od 2500 kuna ne pokriva njihove putne troškove u cijelosti.

Kao argument za ukidanje limita Predsjedništvo je navelo da visina naknade nije mijenjana godinama, iako su naftni derivati poskupljivali nekoliko puta.

U međuvremenu, i Vlada je izmijenila svoju odluku o naknadi za putne troškove, po kojoj se visina naknade vezuje uz cijenu benzina.

Odbor stoga razmatra mogućnost da se i naknada zastupnicima po prijeđenom kilometru utvrdi kao jedna trećina trenutačne cijene benzina.

Dio članova ocijenio je da bi za Sabor ipak bila jeftinija varijanta povećanja gornjeg limita mjesečne naknade.

Zaključeno je da će saborske službe izračunati koja bi od predloženih varijanti bila jeftinija, pa će Odbor o izmjenama Odluke odlučiti u petak.

Odbor je na današnjoj sjednici odlučio i o prestanku prava na naknadu za plaću i odvojen život dosadašnjem pučkom pravobranitelju Anti Klariću, čiji je mandat istekao 28. lipnja.

Pročitajte više