Hrvatski sabor sutra o UN-ovoj Konvenciji protiv korupcije

Hrvatski sabor, nakon tjedan dana stanke, sutra nastavlja 12. sjednicu raspravom o potvrđivanju Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije.

Ta Konvencija iz 2003. važan je korak u globalizacijskoj borbi protiv korupcije - Hrvatska je na listi 113 zemalja koje su je potpisale, a 12 država ju je ratificiralo.

Uz taj dokument, Sabor bi trebao raspraviti još nekoliko zakona kojima bi se potvrdili međunarodni ugovori.

Među njima je i Memorandum o suglasnosti između hrvatske Vlade i Europskog zapovjedništva SAD-a u svezi korištenja zračnog prostora, poligona zračnih i pomorskih luka i objekata za obuku američkih oružanih snaga u Europi.

Iako je prvotno bilo planirano da se taj Memorandum potvrdi po hitnom postupku, Vlada je pristala na zastupničke zahtjeve da se o potvrđivanju raspravlja u redovnom postupku, u dva čitanja.

Svoju 12. sjednicu Sabor je počeo u drugoj polovici siječnja, u prvom tjednu rada donio je dokumente bitne za početak pregovora o ulasku Hrvatske u EU, a potom odredio tjedan dana stanke.

Veljača će, planirano je, cijela biti radna, a zastupnici bi za to vrijeme trebali raspraviti i odlučiti o 60-ak točaka dnevnog reda.

(Hina) xum yaz

Pročitajte više