Hrvatski savez slijepih: prilagođene igračke za djecu oštećena vida

Hrvatski savez slijepih predstavio je danas projekt "Osnaživanje obitelji slijepog djeteta" te zahvalio Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Zagrebačkoj banci i Magmi koji su prikupili više od 40.000 kuna za igračke za 109 djece oštećena vida s područja cijele Hrvatske.

Cilj je projekta da obitelji sa slijepom i slabovidnom djecom što uspješnije ostvare funkcioniranje svih socijalnih aspekata obitelji bez obzira na invaliditet djeteta.

Tim su novcem nabavljene prilagođene igračke, koje mogu rabiti slijepa i slabovidna djeca, kao i ostala djeca i roditelji.

Igre s roditeljima i ostalim članovima obitelji uvelike olakšavaju integraciju i osjećaj uspjeha malog slijepog djeteta u obitelji, ali i u široj društvenoj zajednici vršnjaka u vrtićima i školama.

Prilagođene igračke omogućuju slijepoj djeci da se igraju na isti način kao i videći vršnjaci, čime povećavaju njihovu samostalnost i utječu na razvoj motorike kroz korištenje zvučnih zvečki i lopti koje potiču slijepo dijete na kretanje.

Također povećavaju sposobnost fine motorike kod kroz društvene igre - čovječe ne ljuti se, monopoli, mlin, domino i šah.

Od 109 djece s oštećenjem vida, 62 djece je integrirano u redovne škole, a 47 djece je iz Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više