Hrvatski seljački savez traži sastanak s ministrom Čobankovićem

HRVATSKI seljački savez (HSS) poslao je danas pismo ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću u kojemu izražava nezadovoljstvo Vladinom brigom o selu i seljacima te od ministra traži da se u kolovozu sastane s predstavnicima Saveza i porazgovara o aktualnim problemima u poljoprivredi.

Na tom bi se sastanku, navodi Savez, raspravljalo o isplati poticaja u poljoprivredi, problemima u mljekarstvu gdje su smanjeni poticaji na područjima od posebne državne skrbi, još uvijek nepoznatoj visini naknade za štete od tuče i poplava, porastu cijena repromaterijala, najviše plavog dizela itd.

Savez upozorava da je hrvatsko selo svakim danom sve siromašnije, da sve veći broj mladih napušta poljoprivredu i selo.

Nedopustivim ocjenjuje da Vlada donosi odluke o selu i seljacima, a da pri tome ne razgovara sa onima koje te odluke izravno pogađaju, a to su, kaže HSS, seljaci i seljačke udruge.

"Očito se glasovi hrvatskih seljaka ne trebaju kupovati u Hrvatskom saboru kao glasovi predstavnika Srba i umirovljenika, pa se o selu i seljacima niti ne vodi briga", stoji u priopćenju HSS-a.

Savez od ministra Čobankovića očekuje da uvaži seljake i njihove predstavnike kako, upozorava, ne bi bili prisiljeni prosvjedima se izboriti za svoju poziciju.

Predsjednik Saveza Darko Grivičić Hini je dodao da je zamolbu za sastanak poslao i ministrici europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović od koje traže da ih upozna sa stanjem i pravilima poljoprivredne proizvodnje u EU.

"Ne možemo u Europu zatvorenih očiju, očekujemo da budemo partner Vladi", izjavio je Grivičić.

Pročitajte više