Hrvatski školarci radije konzumiraju ecstasy i marihuanu nego alkohol

"KUPIMO si obično za 20 kuna, nas troje, i to nam je za dva jointa. Najčešće prvi joint popušimo prije nastave, u pola osam ujutro, a drugi za vrijeme velikog odmora", prenosi Jutarnji list riječi 17-godišnje učenice ugledne zagrebačke srednje škole.

Zbog niskih cijena sve više mladih radije konzumira ecstasy i marihuanu o čemu svjedoče riječi zagrebačkih srednjoškolaca. Spomenuta 17-godišnjakinja izjavila je kako marihuanu nabavlja od kolege iz razreda, te da ju nije nikakav problem nabaviti, a vrlo važno je i to da nije skupo. Njih troje za dva jointa daju 6 – 7 kuna, a travu puše već godinu dana. Jedan od razloga što puše travu je i taj što je jeftinija od alkohola.

Osim marihuane, vrlo raširen je i ectsasy, kojemu je cijena rapidno pala u odnosu na prošle godine. Jedan 20-godišnjak, čest posjetitelj partya, izjavio je za Jutarnji list kako mu je jednom ponuđen ecstasy za 12 kuna ako kupi pet i više komada, što je jeftinije od pive ili soka u nekom klubu.

Cijene droga variraju od grada do grada, najjeftinija je u Zadru jer je tamo ima najviše, slijede Split, Zagreb i Rijeka. Zanimljivo je da droge na nekim područjima Hrvatske uopće nema. Primjerice na području Banije, Korduna, Like i sjevernog Zagorja heroin se uopće ne može kupiti. 

Dr. sc. Perasović izjavio je kako je hrvatska mladež puno bolja nego što svi svakodnevno tvrde. Perasović tvrdi da se o drogama ne može govoriti uopćeno jer se od pojedinih droga nikad ne može umrijeti, kao npr. marihuane. Perasović dodaje da se od alkohola može umrijeti, a alkohol reklamiraju naše sportske lige, kao i neki sportski klubovi.

Inspektor za droge, koji je zbog svog posla morao ostati anoniman, izjavio je Jutarnjem listu, kako je cijena droga zaista pala, što je osobito opasno za uživatelje ecstasya koji može biti smrtonosan ako je loše kvalitete, a po cijeni do 10-20 kuna niti ne može biti kvalitetan.

Pročitajte više