Tvrtka mladog hrvatskog inovatora ima milijun eura prihoda

Na fotografiji: Albert Gajšak Foto: Marko Prpic/PIXSELL

IZA HRVATSKOG startupa CircuitMess je još jedna uspješna godina. I u 2020., prvoj pandemijskoj godini, ostvarili su rast prihoda i broja zaposlenika, preselili se iz Karlovca u novi poslovni prostor u Zagrebu i lansirali STEM Box - pretplatu za učenje elektronike i programiranja.

Druga pandemijska godina bila je za njih još uspješnija. Prihod tvrtke je u 2021. iznosio 8.400.000 kuna (nešto više od milijun eura), što je rast od čak 92% s obzirom na 2020., kada je ukupan prihod bio 4.373.435 kuna.

Lokalna proizvodnja i globalni izvoz

Podsjetimo, međunarodna kompanija Deloitte proglasila je hrvatsku tvrtku CircuitMess jednom od 25 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u središnjoj Europi. Tvrtku je Albert Gajšak osnovao još kao srednjoškolac 2017. godine.

CircuitMess već gotovo dvije godine surađuje s kompanijom Warner Bros i zapravo je jedina tvrtka u regiji koja je uspjela dobiti takav ugovor.

Trenutno imaju 23 zaposlenika u svom razvojno-proizvodnom pogonu u Zagrebu na Lučkom. Tim je prošle godine isporučio preko 17.000 paketa edukativnih STEM setova u 70 država diljem svijeta.

Posebnost proizvoda leži u tome što se cijeli proces - od dizajna i razvoja, proizvodnje, ručne kontrole kvalitete i pakiranja - odvija upravo u Hrvatskoj. To im je omogućilo da u 2021. na tržište lansiraju čak četiri nova proizvoda: Jay-D (uradi-sam DJ mikseta), Wheelson (autonomni automobil), ByteBoi (edukativna uradi-sam retro igraća konzola) i Wacky robots (set od pet robota za učenje elektronike i lemljenja).

Za Božić se CircuitMess udružio s hrvatskom Udrugom za blockchain i kriptovalute (UBIK) te su Wacky roboti bili fokus njihove humanitarne akcije. Za svakog doniranog robotića CircuitMess je poklonio još jednog. Ovom akcijom se prikupilo 153.229 kn i time su osigurani edukativno-zabavni setovi za sve štićenike domova za nezbrinutu djecu u cijeloj Hrvatskoj.

Prvi Batmobile s hrvatskom registracijom

Najkompleksniji pothvat CircuitMessa od početka poslovanja 2017. godine svakako je bila Kickstarter kampanja za CircuitMess Batmobile. Riječ je o licenciranom uradi-sam Batmobileu koji poučava djecu i odrasle elektronici i programiranju. Njihovu četvrtu kampanju je podržalo čak 2427 kupaca te je prikupljeno prednarudžbi u vrijednosti od preko 388.000 američkih dolara.

Kickstarter crowdfunding kampanja za Batmobile je uspješno završila u prosincu 2021. Važno je napomenuti kako taj prihod od 388.000 dolara (oko 2.5 milijuna kuna) nije ušao u poslovne rezultate za 2021. godinu jer će se on evidentirati tek prilikom isporuke proizvoda koja je zakazana za srpanj ove godine. Ovime je CircuitMess već sada na dobrom putu da u 2022. nadmaši prošlogodišnji rast.

Uz pripremu Batmobilea za isporuku, ekipa iz CircuitMessa trenutno marljivo radi na smišljanju novih proizvoda te realizaciji prve investicijske runde financiranja koja će im pomoći dodatno akcelerirati rast. Ako im se želite pridružiti, trenutno imaju otvorene natječaje za čak tri pozicije.

Pročitajte više