Hrvatski učenici postigli najveći uspjeh dosad na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi

Foto: HINA/IBO Hrvatska

NA 34. MEĐUNARODNOJ biološkoj olimpijadi učenici iz Hrvatske osvojili su srebrnu i brončanu medalju, čime je postignut do sada najbolji uspjeh nacionalnih predstavnika na tom prestižnom natjecanju, priopćeno je danas. 

Na olimpijadi koja se održava od 2. do 11. srpnja u Al Ainu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Hrvatsku je predstavljalo četvero učenika, Lovro Mirković i Robert Markulin iz XV. gimnazije Zagreb, Mario Vrdoljak iz III. gimnazije Split te Vanda Vrček iz I. gimnazije Varaždin. 

Pripremali ih djelatnici PMF-a

Tijekom natjecanja učenici su rješavali četiri praktična zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, ekologije i molekularne biologije biljaka te dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata. U konkurenciji 300-tinjak učenika iz 79 zemalja, Mirković je osvojio srebrnu, a Vrdoljak brončanu medalju, dok su Markulin i Vrček primili priznanje za izvrstan rezultat.

"Ovo je do sada najuspješniji nastup naših učenika na ovom prestižnom natjecanju u kojem Hrvatska sudjeluje od 2018.", istaknuto je u priopćenju koje potpisuje nacionalna koordinatorica za to natjecanje Andreja Lucić. 

Učenike su za natjecanje pripremali djelatnici Biološkog i Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom boravka u UAE učenici su posjetili Dubai i Abu Dhabi, upoznali se s tehnološkim dostignućima u Muzeju budućnosti i imali su priliku družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Pročitajte više