Hrvatski veleposlanik u Turskoj: Od ponedjeljka je bilo još 700 naknadnih potresa

Screenshot: N1

HRVATSKI veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović iznio je nove informacije o stanju u toj potresom pogođenoj zemlji. Kaže da su od turskog ministarstva vanjskih poslova dobili verbalni apel za zimskom odjećom, šatorima, krevetima...

"Od pet hrvatskih državljana o kojima vodimo računa jedan je uspio izaći, tako da sada imamo četiri osobe o kojima vodimo računa", kazao je hrvatski veleposlanik u Turskoj. Cvitanović je dodao da je od prvog potresa bilo preko 700 naknadnih potresa.

"Hitno se traže zimska odjeća, šatori, kreveti, pokrivači, hrana..."

Dodao je i da su 8574 mrtva, 49.133 ozlijeđena, te 5775 kuća srušeno i 11 tisuća neupotrebljivo. "Izvanredno stanje je i dalje na snazi i bit će do daljnjega. Hrvatski tim je blizu Adane, još uvijek u ovom trenutku nisu dobili raspored. 

Ministarstvo vanjskih poslova Turske dalo je verbalnu notu, gdje urgentno traže zimsku odjeću za djecu i odrasle, šatore, krevete, pokrivače, hranu, dječju hranu, pelene i higijenske potrepštine", rekao je.

"Treba biti oprezan i ne otežati rad službama pretjeranom željom za pomoći"

S druge strane, pak, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt gostovao je RTL-u Danas, gdje je na pitanje o prikupljanju donacija lijekova i odjeće kazao:

"Za sada ne. Taj dio pomoći ćemo koordinirati s kolegama u turskom Crvenom polumjesecu i s kolegama iz međunarodne federacije jer trenutno je pitanje uopće i prihvata te logistike. Znamo da je pristup nastradalom području onemogućen za sve osim za službe koje pružaju pomoć, tako da treba biti oprezan i ne treba pretjeranom željom za pomoći otežati rad, posebno spasilačkih službi. Znamo da je još uvijek akcija potrage i spašavanja itekako u punom zamahu i tim ljudima treba dati i prostora i vremena da obave svoj posao."

Pročitajte više