HRVATSKI VOJNI POLICAJCI OTPUTOVALI U MIROVNU MISIJU U AFGANISTAN

Vod vojne policije Hrvatskih oružanih snaga otputovao je večeras iz zagrebačke zračne vojne luke u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Afganistan.

Dvadeset i četiri pripadnika hrvatskog kontingenta ISAF-a, među njima i dvije žene, zamijenit će vojne policajce koji se nakon šestomjesečnog sudjelovanja u toj misiji sutra vraćaju kućama.

U nazočnosti brojnih vojnih dužnosnika, vojne policajce su ispratili ministrica obrane Željka Antunović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić i savjetnik Predsjednika Republike za vojna pitanja Petar Stipetić.

Ministrica je rekla vojnim policajcima da izazov koji stoji pred njima ostavlja trag neizvjesnosti. "Ne znate što vas čeka, ali znate koje su vaše sposobnosti i zadaće", kazala je Antunović.

Dodala je kako je Hrvatska vojska (HV) krenula u reforme, a značajan dio tih reformi predstavljaju aktivnosti u koje kreću vojni policajci.

General zbora Josip Lucić podsjetio je kako je ova godina značajna za Oružane snage jer je proglašena godinom reformi, nakon kojih će HV biti prilagođena svojim potrebama u zemlji i spremna za izazove izvan hrvatskih granica.

"Sretan sam što u Hrvatsku više ne dolaze mirovne misije, već hrvatski vojnici odlaze u zemlje svijeta, donoseći mir", dodao je Lucić.

Riječ je o međunarodnoj misiji koja je zasad ograničena na afganistanski glavni grad Kabul i smatra se misijom visokog rizika.

Od 11. kolovoza misija je pod izravnim zapovjedništvom NATO-a koji ju je preuzeo od UN-a. To je ujedno prva NATO-ova misija izvan Europe u 54 godine njegova postojanja.

Hrvatski kontingent djeluje u sklopu njemačkoga, a zapovjednik je poručnik Hari Brkljačić. Hrvatski vojni policajci radit će na osiguravanju pripadnika misije, te uz ostale policijske zadaće obavljati ophodnje gradom.

Pročitajte više