Hrvatski vojni policajci stigli u Afganistan

MINISTARSTVO obrane Republike Hrvatske javilo je petak da je hrvatski Vod vojne policije koji sudjeluju u međunarodnoj mirovnoj operaciji u Afganistanu stigao u Kabul.

U priopćenju MORH-a se navodi da je u petak u 8,50 sati (CET) na kabulsku zračnu luku sletio putnički zrakoplov s dijelom pripadnika Voda vojne policije koji sudjeluje u mirovnoj operaciji ISAF u okviru njemačkog kontingenta u Afganistanu.

U 10,45 sati sletio je i teretni zrakoplov s preostalih 12 pripadnika Voda i četiri psa, dodaje se u priopćenju.

Vod Vojne policije, prve postrojbe Oružanih snaga RH osposobljene i opremljene za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama čine 40 policajaca i četiri policajke.

Predhodnica te postrojbe otputovala je sredinom veljače u afganistanski glavni grad Kabul kako bi pripremila dolazak ostalih pripadnika te njihove opreme, službenih pasa i oružja.

Svi vojni policijaci dragovoljno odlaze na šestomjesečnu misiju, koja je ograničena samo na Kabul. Oni će tamo raditi na osiguranju pripadnika UN-a, obuci lokalnih policijskih snaga te podizanju opće razine sigurnosti u Kabulu, rekao je zapovjednik voda VP-a, poručnik Miro Kos.

Vojni kamp u Kabulu pod njemačkim vodstvom je na visokoj razini smještaja i uvjeta života, a naši vojnici su tijekom Domovinskog rata bili smješteni u daleko težim uvjetima, dodao je Kos.

Pročitajte više