Hrvatski znanstvenik s Oxforda: U Velikoj Britaniji se pojavio supersoj korone

Screenshot:

U HRVATSKOJ su jučer potvrđeni prvi slučajevi zaraze britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7., a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je Ministarstvo zdravstva. 

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je za HRT da je britanski soj u Britaniji otkriven u prosincu 2020. godine te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj, odnosno da je njime zaraženo više od 50 posto oboljelih. 

"Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet", rekao je Ramadan.

Britanija cijepila 13 milijuna ljudi

Dodao je da Britanija cijepi brzom dinamikom i da je do sada cijepljeno 13 milijuna ljudi, a do sredine veljače očekuju da će cijepiti oko 15 milijuna i time bi procijepili svu ugroženu skupinu.

Kad je riječ o AstraZenecinom cjepivu, Ramadan je rekao da je ono jednako učinkovito kao i druga cjepiva te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo štiti sve dobne skupine i stvara jednaki imunitet.

"Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneca stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva", rekao je.

Pročitajte više