Hrvatski Žuti prsluci: "Nije isključeno da dođemo na adrese članova vlade"

HRVATSKI Žuti prsluci na Trgu bana Jelačića pokušali su upasti na prosvjed nastavnika koji su se okupili zbog slučaja profesora iz Čakovca. 

>> Hrvatski žuti prsluci pokušali upasti na prosvjed nastavnika, idu na Markov trg

Onda su išli do HRT-a, da bi se potom vratili do Trga. A onda su išli na Markov trg.

Njih nekoliko desetaka vikalo je "HDZ lopovi".

Jedan od predstavnika žutih prsluka kazao je kako će iduću subotu doći "još odlučniji".

"Nije isključena blokada prometa. Nije isključen dolazak na kućne adrese članova vlade. Nije nam cilj da radimo nered", rekao je.

"Nećete vidjeti nijednu stranačku oznaku, samo žute prsluke", rekao je jedan od prosvjednika.

Kopirali francuske prosvjednike

Prosvjedi Žutih prsluka u Francuskoj, koji traju dulje od mjesec dana, ponukali su i ostale da ih kopiraju.

Podsjetimo, prosvjedi Žutih prsluka krenuli su u Francuskoj kao prosvjed protiv povećanja poreza na gorivo, ali su se ubrzo pretvorili u opći bunt protiv reformi koje provodi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Te prosvjede u Francuskoj obilježile su nemile scene nasilja po Parizu i ostalim francuskim gradovima, ali urodili su plodom, pa je tako francuska vlada prvo odustala od povećanja poreza na gorivo, a nakon toga se Macron ispričao prosvjednicima i obećao povećanje minimalne plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Ponukani uspjehom francuskih prosvjednika, slični prosvjedi počeli su se održavati i u drugim europskim zemljama poput Belgije i Nizozemske, a sada se sličan pokret formira i u Hrvatskoj.

Pozvali sve nezadovoljne da im se priključe

Tako je na Facebooku otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska" koja trenutno okuplja oko 10 tisuća ljudi. Grupu je osnovala izvanparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska.

Prvi prosvjedi hrvatskih Žutih prsluka najavljeni su za ovu subotu i to u tri hrvatska grada, Zagrebu, Puli i Rijeci, s početkom u 12 sati.

Organizatori na prosvjede pozivaju sve one koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu. 

Pročitajte više