Hrvatskim speleolozima iz najdublje jame na svijetu snijeg poharao logor

DANA 2. studenoga 2009. godine u 22,40 sati dvojica hrvatskih speleologa Darko Bakšić i Robert Erhardt spustili su se u najdublju jamu na svijetu – Voronju na Kavkazu. Nakon sedmodnevnog boravka u jami kao članovi međunarodne speleološke ekspedicije zajedno s jedanaestoricom speleologa iz Ukraine, Rusije i Mađarske dosegli su dubinu od 2080 m.

Povratak prema izlazu iz jame je trajao tri dana. Prilikom današnjeg izlaska iz jame speleologe je dočekao snijeg koji je zatrpao i ulaz jame pa je vođa ekspedicije Denis Provalov morao prije izlaska prvo otkopati prolaz do površine. Vani su lavine poharale bazni šator u kojem je kuhinja, a kako se bliži noć speleolozi vjeruju u stabilnu nisku temperaturu koja će im osigurati miran san bar do jutra. Prije toga, moraju još otkopati šatore kojima samo vrhovi izviruju iz snijega.

Sudjelovanje na ovakvoj ekspediciji san je brojnih speleologa i može se usporediti s težnjama alpinista za dosizanjem najviših vrhova svijeta.

Ipak još nije ni blizu kraj ekspedicije jer nakon kratkog odmora speleologe očekuje ponovno spuštanje do 1400 m dubine, vađenje opreme te silazak s planine koji zbog otežanih uvjeta neće biti jednostavan.

Povratak speleologa u Hrvatsku se predviđa za 18. studenoga.

Pročitajte više