Hrvatsko čudo: Afera s Buljubašićem natjerala fiktivne zaposlenike u urede

"MA NEĆETE vjerovati, ali u zadnja dva mjeseca pojavljuje se na poslu. Od ponedjeljka se čak pojavljuje i pola sata prije početka radnog vremena", kaže nam naš izvor o navodnom fiktivnom zaposleniku unutar HEP-a Siniši Poljaku. Naime, Poljak je savjetnik uprave HEP-a, točnije direktora Elektrodalmacije Renata Prkića, a navodno se sve do pojavljivanja niza afera oko fiktivnih zaposlenika malo ili gotovo nimalo pojavljivao na poslu.

HEP: Radne obveze Poljaka su definirane...

Poljak je bivši član nadzornog odbora Brodosplita u vrijeme kada je netragom nestalo 6 milijuna dolara, a poznato je i njegovo veliko prijateljstvo s odbjeglim premijerom Ivom Sanaderom. Poljak je bio uključen u čitav niz skandala, no u posljednje vrijeme "pritajio" se na mjestu savjetnika direktora. Iako smo od HEP-a pokušali saznati koje su to točno obveze "savjetnika Poljaka" nažalost to nismo uspjeli i doznati.

"Radne obaveze Siniše Poljaka su definirane s njegovim Ugovorom o radu, Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, kao i potrebama radnih procesa u Elektrodalmaciji. Dakle, Siniša Poljak je zadužen za izvršenje poslova koji su u domeni rada ureda direktora Elektrodalmacije", odgovorio nam je glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić kada smo ga upitali što zapravo Poljak radi - ako radi. Zanimljivo je i to kako su nam odgovorili da je Poljakova pojavnost na radnom mjestu zadovoljavajuća.

... i ima urednu prisutnost na poslu

"Iz ureda direktora Elektrodalmacije Siniša Poljak dobiva poslove i kontrolira mu se izvršenje istih. Siniša Poljak ima urednu prisutnost na radu", prilično je neodređen odgovor glasnogovornika Milišića.

No unutar hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, odnosno sindikata unutar HEP-a pokušali smo dobiti koju informaciju više, no kako nam kažu od kada su se počeli pojavljivati afere oko fiktivnih zaposlenika "odjednom su se svi počeli pojavljivati na poslu". Čak i ranije ako treba iako i dalje ostaju krajnje upitne i njihove radne obveze.

Dakako najpoznatiji slučaj ostaje onaj Rade Buljubašića unutar HEP-a radi kojeg na kraju na sudu moraju odgovarati odgovorni iz Uprave. No, unatoč nizu dokaza i fotografija, na koncu bi se zapravo teško dokazala fikcija njegova zaposlenja da na kraju Buljubašić nije i sam, dodali bi, prilično naivno priznao da mu je pravi posao u HDZ-u.

Pocrnić i Mijalić

Mediji su tako pronašli slučaj u HAC-u odnosno Josipa Pocrnića, iz Gospića, o čijem fiktivnom zapošljavanju u HAC-u Državno odvjetništvo provodi istragu. No, "izjava na izjavu" od samog Pocrnića pa do čelništva HAC-a ispalo je "vi kažete jedno, mi drugo". Da bi se javnost smirila Pocrnić je ipak kažnjen jer je ostao bez naknada za prijevoz jer je istovremeno koristio službeno vozilo, pa čak i za vrijeme godišnjeg odmora.

Naravno tu je i slučaj Jadranka Mijalića u Hrvatskoj poštanskoj banci za kojeg neki mediji tvrde da radi na izmišljenom mjestu, a riječ je o pomoćniku glavnog financijskog direktora. I u ovom slučaju svi odgovorni i prozvani digli "su se na noge" opovrgavajući takva pisanja.

Da se takvi slučajevi ne bi više pojavljivali u medijima, sva sila savjetnika, pomoćnika, vozača i ostalih nahrlila je nazad na svoja radna mjesta. Pa ako treba, kako pokazuje slučaj Poljak - i pola sata ranije.

Još kada bi nešto zaista i radili.

Pročitajte više