Hrvatsko pravosuđe je zaslužilo da mu se braća Mamić rugaju

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

OSUĐENI bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, koji je pobjegao u BiH sredinom 2018., uoči izricanja presude za izvlačenje novca iz Dinama, već danima pojedine suce proziva za korupciju, među kojima i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

Na društvenim mrežama je objavio fotografije na kojima se zabavlja s osječkim sucima koji su mu sudili, Zvonkom Vekićem i Darkom Krušlinom, a na ostavke je pozvao i Sessu, predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića te suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana, navodeći da ih čeka sudbina Krušlina i Vekića.

Njegov brat i bivši trener Dinama Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, otputovao je prije tri dana iz Hrvatske u BiH. Idući dan se vratio, ali danas je Zoran Mamić ponovno otputovao, navodno u Dubai.

>Zoran Mamić otputovao iz Hrvatske

Za putovanje Mamić nije imao nikakvih zapreka budući da je, unatoč pravomoćnoj presudi, još uvijek slobodan čovjek koji čeka da ga pozove sudac radi izvršenja kazne. Kako se to još nije dogodilo, Mamić može slobodno putovati i nema obavezu prema hrvatskom pravosuđu.

Tek kada ga sud pozove na izdržavanje kazne, Mamić će se morati odazvati. Da je Mamić osuđen na pet godina zatvora, morao bi odmah.

"Danima se u medijima piše o njihovim slučajevima, braću Mamić komentiraju i predsjednik i premijer, izjave na tu temu su dali gotovo svi važniji predstavnici vlasti i opozicije. Sve ovo što se događa s Mamićima je signal bolesti pravosuđa i posljedica svega što se radilo posljednjih 30 godina, uglavnom u režiji vladajuće stranke", rekao je u razgovoru za Index odvjetnik Anto Nobilo.

"Isplivalo je neprimjereno ponašanje sudaca, neću reći korupcije"

"Iz slučaja Mamić isplivalo je očigledno neprimjereno ponašanje, neprimjerene veze sudaca i okrivljenika. Neću reći korupcija, ne želim prejudicirati. To je jedan signal bolesti pravosuđa i različitog statusa nekih okrivljenika od sirotinje kojoj se sudi kao na tekućoj traci. Međutim, nije dobro da idemo u drugu krajnost i sve generaliziramo. Ne ponašaju se svi suci neprimjereno i nisu svi suci korumpirani", kaže nam odvjetnik Anto Nobilo.

Pravosuđe treba riješiti, ne kemoterapijom pa da trujemo sve živo, nego laserski odstraniti sve maligno iz pravosuđa, tvrdi Nobilo i napominje da slučaj braće Mamić nije jedini problem hrvatskog pravosuđa.

"Van toga, postoje druge boljke pravosuđa koje Mamićev slučaj nije pokazao. To su sporo i neučinkovito pravosuđe, loše sudske odluke, nedovoljna obrazovanost sudaca za pojedina područja. Sve što govorim o sucima je još gore kod državnih odvjetnika. Nismo stvorili sistem objektivnog vrednovanja rada sudaca, a kod napredovanja smo stvorili neku vrstu ortačkog kapitalizma u pravosuđu. Zatvorene interesne skupine jedna drugu promoviraju. To je daleko veći problem od gole korupcije. Za korumpirane suce smatram da su ipak manjina. Svaku takvu pojavu treba odstraniti, ali ovo drugo je jedan veliki problem koji se proteže na veliki dio pravosuđa. Dobri suci i tužitelji su izuzeci, a većina je nedovoljno kvalitetna. Korumpirani suci su izuzetak, a velika većina je nedovoljno kvalitetna", kaže Nobilo.

"Suci su zatvorena kapsula koja sama sebe štiti"

Neki sudac se može godinama baviti kriminalom bez da ga se prepozna i kazni jer unutar sudstva ne postoji sustav koji bi te suce prepoznao i odstranio, tvrdi Nobilo. 

"Nažalost, ne postoji neki sustav unutar sudstva koji na vrijeme može pronaći korumpirane suce. Oni su jedna zatvorena kapsula koja sama sebe štiti i oni ne dozvoljavaju prodor bilo čega. Jedno vrijeme se išlo u malo šire sigurnosne provjere pa su oni išli protiv toga. Rekli su da to treba raditi samo kad se ulazi u sustav i nikad više. U pravosuđu nemamo precizna kvalitetna mjerila rada koja će omogućiti da kvalitetni suci napreduju, a da one koji su ispod prosjeka eliminiramo iz pravosuđa, a pogotovo da se eliminira korupcija ili da se uvode češće i iznenadne provjere sudaca. To se ne dozvoljava. Drugi problem je da jednom kad je sudac imenovan, on je imenovan do kraja života ili do mirovine. Ako ste lošeg suca imenovali u njegovoj 26. ili 27. godini, morate ga trpjeti do 65. godine", kazao je Nobilo.

"Treba napraviti jednu veliku reformu pravosuđa"

Da bi se odstranila korupcija među sucima mora se dozvoliti češći nadzor sudaca i češće provjeravanje njihovog imovinskog stanja, a što se tiče lošeg rada i usporenosti, tu se mora promijeniti način napredovanja sudaca, da se promoviraju samo oni najbolji, kaže.

"Drugim riječima, treba napraviti jednu veliku reformu pravosuđa. Parcijalnim mjerama se ne može ništa napraviti. To se ne može napraviti kroz noć, treba stvoriti sustav kontrole rada sudaca koji će detektirati one lošije i otpuštati ih s posla. S druge strane, sustav treba prepoznati one koji rade bolje i trude se više i nagraditi ih za to. A onda nakon nekoliko godina promovirati u viša zvanja, sve do Vrhovnog suda. Nakon par godina bi imali sve bolje i bolje pravosuđe. Ali nitko ne želi talasati i čuva se situacija koja se slagala 30 godina. Tu je bio Šeks, tu je bio Pašalić, uglavnom vladajuća stranka - HDZ", kaže Anto Nobilo.

Odvjetnik Anto Nobilo je za Index komentirao i putovanja na koja Zoran Mimić odlazi posljednjih dana. Nobilo kaže da je po njegovom mišljenju Zoranu Mamiću trebalo biti zabranjeno napuštati Hrvatsku, pogotovo kad se sagledaju sve okolnosti slučaja.

"Mjere nisu propisane jer je tako sudac odlučio. Lako je naknadno biti pametan. Po meni kod svakog tko ima državljanstvo Bosne i Hercegovine objektivno postoji takva opasnost. Ako mu je brat pobjegao, moguće je da će i on. Dakle, oni su mogli donijeti te mjere, tim više jer on ima veze u arapskom svijetu gdje je radio kao trener. Oni su po meni trebali odrediti pritvor pa taj pritvor zamijeniti mjerom sigurnosti i zabranom prelaska granice i napuštanja mjesta prebivališta. Tim više što su znali za još jedan kazneni postupak koji je po svemu ozbiljniji, veći i jači od ovog prvog pa bi kazna u konačnici, ako bude kriv, bila puno viša od ove sad", kaže Nobilo.

Zoran Mamić: Ja sam još uvijek slobodan, mogu ići kud hoću

Podsjetimo, pravomoćno osuđeni Zoran Mamić je otputovao prije tri dana iz Hrvatske u BiH.

Zoran Mamić se, dan nakon što je otišao u BiH, vratio u Hrvatsku. Kako je rekao za N1, u BiH je išao vidjeti brata Zdravka Mamića.

"Prvo, išao sam jučer nakon ročišta - da razjasnimo zašto sam išao preko Bosanskog Broda: zato što sam išao iz Osijeka, a išao sam iz razloga da posjetim brata, jer ga nisam vidio više od sedam mjeseci, i išao sam sada dok imam priliku, dok se procedura sva ne sprovede, išao sam brata vidjeti i sad sam već u Hrvatskoj na povratku kući", rekao je.

"Ja sam još uvijek slobodan čovjek, mogu ići kud i kad hoću dok se steknu svi preduvjeti da idem na odsluženje kazne", dodao je.

Zoran Mamić danas ponovno otputovao iz Hrvatske

Ubrzo nakon što se vratio s puta u BiH, Mamić je danas ponovno otišao iz Hrvatske, potvrđeno je Indexu.

"Istina je. Otišao je iz Hrvatske, ne znam točne gdje sve ide. Ima nekih poslova za obaviti u Kataru i Njemačkoj. Uzeo je povratnu kartu i vratit će se", rekao nam je Mamićev odvjetnik Mijo Golub. Nije nam mogao potvrditi je li Mamić otišao u Dubai, kao što su objavili neki mediji.

Zoran Mamić dobio četiri godine i osam mjeseci zatvora

Vrhovni sud potvrdio je prošlog tjedna nepravomoćnu presudu osječkog Županijskog suda kojom je Zdravko Mamić osuđen na 6.5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Zdravko Mamić, koji se u bijegu u Međugorju nalazi od 2018., kazao je da će, ''ako do toga dođe'', kaznu služiti u BiH, dok je Zoran Mamić najavio kako je spreman ''čim prije'' odslužiti zatvorsku kaznu.

Ni vladajućima nije logično da je Mamiću dozvoljeno putovati

Po zakonu, sve dok Mamiću ne dođe zahtjev za odsluženje kazne, on može putovati gdje god hoće i bez problema prelaziti granicu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nadležnost prebacuje na pravosuđe. 

>Ministar pravosuđa prošli tjedan: Nadležni neće dopustiti da Mamić ode iz Hrvatske

"To je treća grana vlasti, pa izvolite njih pitati, meni osobno nije logično, ali to nije stvar policije jer policija tu nije imala osnove da postupi drugačije od onog kako je postupila", kazao je Božinović.

Premijeru Andreju Plenkoviću nije jasno zašto mu sud to nije ograničio. "Sud koji je izricao tu kaznu je mogao i, po mom dubokom uvjerenju, trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje. Bez ikakve dileme", kazao je Plenković.

Jandroković: Brine me taj dio pravosuđa, a mora brinuti i hrvatske građane

Putovanja Zorana Milanovića nisu jedino što brine vrh HDZ-a. Danas je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao kako očekuje da sve optužbe koje iznosi Zdravko Mamić na račun predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse i ostalih sudaca ispitaju nadležne državne institucije i otkriju što se zapravo događalo.

"Što se tiče tih optužbi, o njima nemam nikakve spoznaje ni saznanja, ali očekujem da će to utvrditi nadležne državne institucije", rekao je Jandroković i istaknuo da, ako je bilo kršenja zakona, pogodovanja ili mita, to treba sankcionirati.

Jandroković je rekao da on ne može govoriti što je od izgovorenoga istina, poluistina ili neistina. Priznaje, međutim, da ga brine što neki suci potvrđuju ono što Mamić govori. "To brine i naravno da taj dio pravosuđa mora brinuti i hrvatske građane", naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Zdravko Mamić danima objavljuje kompromitirajuće fotografije i dokumente

Nakon što je Mamić na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima se zabavlja s osječkim sucima koji su mu sudili, Zvonkom Vekićem i Darkom Krušlinom, predsjednik osječkog Županijskog suda za njih je od Državnog sudbenog vijeća zatražio razrješenje.

Mamić je potom na ostavke pozvao i Sessu, predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića te suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana, navodeći da ih čeka sudbina Krušlina i Vekića.

USKOK je nakon konferencije za novinare na kojoj je Mamić iznio optužbe na račun sudaca izvijestio da je "Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo s provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku".

Vrhovni sud: Suci ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi

Zbog Mamićevih optužbi na račun sudaca reagirala je danas i Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda. U priopćenju su zaključili da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti, pa makar dolazile i od osuđenih osoba.

Opća sjednica zaključila je da suci ne smiju biti taoci neprovjerenih i neprovjerljivih optužbi koje se u javnosti koriste za neutemeljene napade na sve suce. Smatraju da takve optužbe na pojedine suce ne smiju umanjiti rezultate rada i vjerodostojnost svih sudaca.

"Takva generalizacija potkopava autoritet sudbene vlasti te izravno ili neizravno poziva na nepoštivanje sudbene vlasti i sudskih odluka", upozorio je Vrhovni sud.

Grbin: Situacija s Mamićem pokazuje svu bijedu hrvatskog pravosuđa

Oštriji na riječima je bio predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji smatra da situacija koja se događa oko Zdravka Mamića pokazuje svu bijedu ne samo hrvatskog pravosuđa nego i "30 godina HDZ-ove šape na Hrvatskoj".

"Ovo što se događa u pravosuđu, ovo što Zdravko Mamić otkriva je, najblaže rečeno, skandalozno. Jučer smo imali priliku slušati bivšeg predsjednika Državnog sudbenog vijeća koji je de facto priznao da je Mamić imao doušnike i u DSV-u. Mi imamo mafijašku strukturu upletenu u sam vrh pravosuđa i ako to nije za promptnu reformu pravosuđa kako bi se sustav pročistio, onda ne znam što se treba dogoditi u Hrvatskoj da vladajući HDZ reagira", rekao je Grbin.

Milanović: Da nema Mamića, ne bi ni pričali o pravosuđu

I predsjednik Zoran Milanović prije dva dana je za vrijeme konferencije za novinare komentirao situaciju sa Zdravkom Mamićem.

"Sad se vidi što se tu događalo. Netko za to treba odgovarati. To ulazi u domenu krivičnih djela protiv pravosuđa. To bingamo, gledamo kao na Netflixu dok nam oči ne ispadnu", rekao je.

Istaknuo je i da se o situaciji u pravosuđu ne bi ni pričalo da Zdravko Mamić nije počeo objavljivati svoje optužbe. 

"Kao menadžer je imao veličanstvene uspjehe. Bizarno je, Bože, zvučim kao Plenković, on ni ne zna što to znači...  Dinamo ne potražuje taj novac... Istina je također na pravdi Boga, da nema Mamića, da ne bi pričali o tome, ne bi bilo ni lipe. Napravio je puno za hrvatski nogomet. Sam pao, sam se ubio", rekao je Milanović.

Olujić: Pravosuđe je najkorumpiranija grana vlasti

Ovo čemu svjedočimo rezultat je stanja u pravosuđu i HDZ-ovog kadroviranja, smatra bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunoslav Olujić. On je prošli tjedan izjavio da je hrvatsko pravosuđe "najkorumpiranija grana vlasti u sustavu trodiobe vlasti". 

"Nažalost, stanje u hrvatskom pravosuđu već godinama, a usudio bih se reći desetljećima, ili, bolje rečeno, od druge polovice 90-ih godina takvo je kakvo je. Već tada je, u drugoj polovici 90-ih, hrvatskoj sudbenoj vlasti slomljena kralježnica i, umjesto hrvatskog, stvorili smo partijsko HDZ-ovo pravosuđe koje kadrovira tako kako kadrovira. A s druge strane, često smo svjedoci instrumentalizacije pravosuđa u dnevno-političke svrhe", rekao je prošlog tjedna Olujić.

Šerić: Ružna slika hrvatskog pravosuđa

Poznati odvjetnik Branko Šerić, koji je prije odvjetništva radio kao sudac, za Index je u ponedjeljak komentirao situaciju oko Mamića.

"Mamićev istup podupire u javnosti proširenu percepciju o sucima i pravosuđu", kaže Šerić te dodaje da Mamićeve navode "treba provjeriti", a nakon toga "poduzeti određene radnje". "Sve to šalje jako ružnu sliku", smatra Šerić.

Što se tiče DORH-ovog ne baš hitrog istraživanja optužbi koje se odnose i na predsjednika Vrhovnog suda, Šerić podsjeća da je DORH i prije znao mjesecima provoditi izvide, "izvide koji su dugo trajali, a suđenja još duže". 

"Sjetite se Maestra, afere Bankomat", dodaje Šerić.

Ovaj odvjetnik ističe da treba obratiti pažnju na to da se korupcija "uvijek događa iza zatvorenih vrata" te da ju je "najteže dokazati", osim ako se unaprijed odluči snimati primopredaja ili surađivati s vlastima. Srećom, imamo mobitele sada, podsjeća Šerić, pa u javnost procure fotke kao one Mamića sa sucima.

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više