Hrvatskoj potpora SAD-a za suradnju s haškim sudom i ulazak u NATO

SAD će pružiti potporu Hrvatskoj da dobije jurisdikciju u slučajevima kaznenog progona za ratne zločine koji su u djelokrugu Haškog suda, kao i u procesu pristupanja NATO-u, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u četvrtak na povratku iz Sjedinjenih Država, gdje je u službenom posjetu boravio zajedno s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

"Zatražili smo potporu, a i dobili smo je, da hrvatsko pravosuđe dobije jurisdikciju u slučajevima kaznenoga progona za ratne zločine i zločine protiv humanitarnog prava koji su u djelokrugu Haškog suda", rekao je Šeks.

Američka strana će djelovati da uvjeri Haški sud i tužiteljstvo da je "hrvatsko pravosuđe sposobno i kompetentno" obrađivati i slučajeve koji su u djelokrugu Haškog suda, dodao je.

Kao argument za to, rekao je Šeks, iznesena je činjenica da u Hrvatskoj postoje posebni odjeli u okviru Županijskih sudova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku koji se bave ratnim zločinima. Tako smo ih uvjerili da je hrvatsko pravosuđe već spremno kadrovski te da u zemlji postoji ozračje za to, rekao je Šeks. Upitan je li u razgovorima s američkim dužnosnicima bilo govora o slučaju Gotovina, Šeks je odgovorio negativno.

Što se tiče potpore Hrvatskoj za ulazak u NATO i EU, Šeks je kazao da je ona iskazana u razgovorima sa svim ameirčkim dužnosnicima, a posebno u razgovoru s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

"Powell je dao punu potporu Hrvatskoj za ulazak u euroatlantske integracije i obećao svu potrebnu pomoć koju Hrvatska bude tražila", rekao je Šeks.

Naišli smo na puno razumjevanje Powella prema određenim zahtjevima koji stoje pred nama, a vezani su za ulazak u EU, čije članice traže od Hrvatske da ne prihvati izuzeće za američke vojnike od jurisdikcije stalnog Međunarodnog kaznenog suda, rekao je Šeks.

Američki je državni tajnik izrazio razumijevanje za poziciju Hrvatske, kazao je Šeks, dodavši da će u svim ostalim pitanjima biti nastavljeni razgovori na skorašenjm susretu predsjednika vlade RH s najvišim američkim dužnosnicima.

Prema Šeksovim riječima, u oba će se doma američkog Kongresa sponzorirati rezolucija kojom će Kongres poduprijeti želju Hrvatske za ulazak u NATO. Dodao je i da očekuje da će ta rezolucija uskoro biti prihvaćena.

Upitan može li Hrvatska očekivati poziv za članstvo u NATO-u 2006., Šeks je kazao da nadu pruža summit Sjevernoatlantskog Saveza u Istanbulu u lipnju ove godine, gdje je Hrvatska pozvana kao gost.

"Ali bit će teško, unatoč rezoluciji oba doma Kongresa, dobiti privolu ostalih članica NATO-a. A i NATO treba potvrditi da je Hrvatska ispunila sve političke i druge kriterije za ulazak u Savez", kazao je Šeks.

Na pitanje novinara je li bilo govora o slanju hrvatskih vojnika u Irak, Šeks je odgovorio da se o tome nije raspravljalo, "ali smo dali naznačiti da bi Hrvatska, u sastavu NATO saveza, kao članica NATO-a, mogla donijeti odluku o tome. "Ali tu bi odluku donio Sabor", istaknuo je Šeks.

Kako je naglasio, to ne znači da će, ako Hrvatska uđe u NATO hrvatski vojnici otići u Irak, nego da kao članica Saveza, Hrvatska "preuzima odgovornosti i dužnosti koje slijede iz članstva".

Predsjednik Sabora je rekao da su se u SAD-u Žužul i on neformalno sastali s predsjednikom parlametarne skupštine NATO-a koji je prihvatio službeni poziv za posjet Hrvatskoj ovog proljeća.

Šeks je izrazio "veliko zadovoljstvo službenim posjetom američkom Kongresu i State Departmentu", naglasivši da je velika čast da predsjednik hrvatskog Sabora s ministrom vanjskih poslova bude pozvan na zajedničku sjednicu Predstavničkog doma i Senata gdje je govor o stanju države i nacije održao američki predsjednik George W. Bush.

U SAD-u su predsjednik Sabora i Žužul imali niz susreta i razgovora s vodećim ljudima Senata i Kongresa, s predsjednicima vanjskopolitičkih odbora jednog i drugog doma, a svrha tih susreta je bila uspostavljanje, "prvi put od stvaranja hrvatske države", kazao je Šeks, "parlamentarnih veza s američkim Kongresom".

Veze su takve tako da će parlamentarna izaslanstva jednog i drugog doma Kongresa doći ubrzo u posjet Saboru, i da će doći do susreta parlamentarnih susreta odbora vanjsku politiku, obranu i nacionalnu sigurnost te za gospodarstvo, dodao je.

Pročitajte više