hrvatskoj pozitivna ocjena odbora un-a o stanju dječjih prava

Hrvatska je prije dva dana dobila pozitivnu ocjenu Odbora za prava djeteta UNa o stanju dječjih prava, a u idućih će mjesec dana taj odbor dostaviti preporuke za poboljšanje zaštite dječjih prava, izvijestio je danas državni tajnik za socijalnu skrb Nino Žganec.

Članovi UN-ova odbora hrvatskom su izaslanstvu, sastavljenom od predstavnika više ministarstava, Državnog odvjetništva i Ureda pravobraniteljice za djecu, postavili preko stotinu pitanja zanimajući se za osnovno i srednje obrazovanje djece, njihovu socijalnu i zdravstvenu skrb, zakonodavna rješenja, a posebno za rad Ureda pravobraniteljice.

"Hrvatska je u svoje zakonodavstvo ugradila sve najvažnije međunarodne dokumente i konvencije koje se odnose na prava djece, te je u tom području od 1996. do danas napravila golemi napredak", istaknuo je Žganec na konferenciji za novinare.

Dodao je kako su se kritike UN-ova odbora, koji informacije prima i putem nevladinih udruga, odnosile na konkretne slučajeve nasilja nad djecom u pojedinim ustanovama te zaštitu djece žrtava rata.

Državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić rekao je kako se veliki dio pitanja odnosio na obrazovanje Roma, u čemu je došlo do velikog napretka, te uvođenju različitih programa obrazovanja poput Waldorfske pedagogije, no nije bilo govora o slučaju Waldorfske škole u Zagrebu.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko ustvrdila je da Hrvatska ima gotovo savršeno zakonodavstvo, koje treba provesti u praksu.

Hrvatska ima više od godine dana vremena za preustroj i osnivanje obiteljskih sudova koji će preuzeti poslove centara za socijalnu skrb i rješavati sva pitanja vezana uz skrbi o djeci.

Među prioritete, rečeno je, spada i deinstitucionalizacija smještaja djece u ustanove te integracija djece s teškoćama u razvoju u redovite obrazovne programe.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više