Hrvatskoj produljen rok za sanaciju šteta od potresa

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

EUROPSKA komisija i službeno je potvrdila produljenje roka za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja 2023., što je dogovoreno još u veljači u razgovoru premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Uobičajeni rok istječe u lipnju

"Komisija je danas odlučila iznimno odobriti Hrvatskoj mogućnost da do 30. lipnja produlji rok za korištenje financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti EU za nadoknadu štete od potresa koji su zemlju teško pogodili 2020. i 2021. godine", objavila je Komisija.

Hrvatska je za sanaciju posljedica dva potresa koji su pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju iz Europskog fonda solidarnosti dobila preko milijardu eura. Uobičajeni rok za korištenje tih sredstava je 18 mjeseci i u ovom slučaju istječe u lipnju ove godine.

Ovo je prvo produljenje uobičajenog roka

Premijer Plenković u veljači ove godine sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, nakon čega su objavili da će taj rok iznimno biti produljen za godinu dana. Komisija do sada nikada nije odobrila produljenje uobičajenog roka.

"Hrvatsku su dva puta pogodili snažni potresi, prvo u Zagrebu, a zatim u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve se to dogodilo tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, što je znatno otežalo napore za oporavak. Osigurati da Hrvatska u potpunosti može imati koristi od financijske potpore iz Fonda solidarnosti EU za obnovu dviju regija od iznimne je važnosti za stanovništvo i znak snažne i konkretne solidarnosti Europske unije", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Pročitajte više

 

Pročitajte više