Hrvatskom državljaninu povrat stvari koje mu je JNA oduzela 1991.

PRVI općinski sud u Beogradu presudom je naredio Ministarstvu obrane Srbije i Crne Gore da hrvatskom državljaninu, časniku Hrvatske vojske Ivici Bačiću iz Splita, vrati automobil i druge stvari koje mu je tadašnja JNA 3. listopada 1991. godine oduzela u Kninu.

Sud je prihvatio Bačićevu tužbu podnijetu u ožujku 2002. godine, te je Ministarstvo obrane SCG obvezao da mu, po pravomoćnosti presude, vrati automobil "Renault 19", ručnu radio stanicu s rezervnim akumulatorom, hrvatsku putovnicu i još neke osobne predmete, te da mu nadoknadi oko 1,5 tisuća eura troškova parničnog postupka.

Bačić je do 1991. godine, kao podoficir po ugovoru, bio pripadnik Jugoslavenske ratne mornarice, koju je na vlastiti zahtjev napustio 22. srpnja te godine. U granatiranju njegova rodnog Drniša 3. listopada 1991. godine ranjen je njegov susjed, kojeg je povezao svojim automobilom u kninsku bolnicu. Na putu su ga zarobili pripadnici JNA, te su mu oduzeli automobil i ostale stvari. To je pred sudom potvrdio nekadašnji kapetan Milorad Grubač, koji je tada bio jedan od zapovjednika vojne policije JNA u Kninu i potpisao je potvrdu o privremenom oduzimanju Bačićevih stvari.

Grubač je svjedočio da su se tada oduzimale stvari od zarobljenih osoba, pretežito Hrvata. Rekao je također da je Bačić bio zarobljen zbog sumnje da je dezerter i da je prešao na hrvatsku stranu.

Bačić je, nakon mjesec dana provedenih u logoru u Kninu, razmijenjen za zarobljenike srpske nacionalnosti, ali mu nisu vraćene oduzete stvari jer se kako mu je rečeno, protiv njega vodi kazneni postupak. Beogradski sud je provjerom utvrdio da se protiv Bačića nikad nije vodio kazneni postupak i donio odluku o vraćanju njegove imovine.

Bačić je u srijedu izjavio za Hinu da posebnu zahvalnost duguje Grubaču koji je svojim svjedočenjem pomogao ovakvom ishodu suđenja. Izazio je nadu da će se i Grubač jednom vratiti u njihov zajednički grad Drniš.

Pročitajte više