HRVATSKO-SLOVENSKA KOMISIJA DOGOVORILA OTVARANJE 3 PRIJELAZA

Stalna mješovita hrvatskoslovenska komisija za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) dogovorila je u četvrtak u Samoboru otvaranje još 3 pogranična prijelaza tijekom ovoga mjeseca te nastavak za sljedećih 6 mjeseci privremenog ribolovnog režima u području obuhvaćenom SOPSom.

"Dogovorili smo otvaranje triju pograničnih prijelaza 16. lipnja (Prilišće - Žunići, Pravutina - Krasinec, Preseka - Središče)", izjavila je hrvatska supredsjedateljica Stalne komisije Olga Kresović-Rogulja nakon 8. sjednice Stalne komisije.

U srpnju će biti otvoreno još 5 novih prijelaza (Blaževci - Sodevci, Vivodina - Krmačina, Obrež - Božakovo, Novo Selo Žumberačko - Planina v Podboču, Luke Poljanske - Podčetrtek), a preostalih 9 od 27 prijelaza predviđenih SOPS-om bit će otvoreno do kraja studenoga, rekla je Kresović-Rogulja.

Zajednička komisija se usuglasila da se postojeći ribolovni režim, obuhvaćen SOPS-om produlji za daljnjih 6 mjeseci.

"Obje strane su se suglasile da će vladama svojih država predložiti produljenje privremenog ribolovnog režima koji istječe 4. srpnja, za sljedećih 6 mjeseci do 4. siječnja 2004. godine", rekao je slovenski supredsjedatelj Vojko Kuzma.

Područje privremenog ribolovnog režima obuhvaća akvatorij između rta Lovrečica na hrvatskoj strani i Ankarana na slovenskoj.

Komisija je dogovorila i logotip kojim će se obilježavati buduće turističke zone u pograničnom području, a očekuje se da će na sljedećoj sjednici biti proglašena prva turistička zona, najvjerojatnije Čabar Delnice - Osilnica.

Turističku zonu, prema SOPS-u, može proglasiti Stalna mješovita komisija.

Za ulazak u te zone posjetitelji će dobivati jednokratne turističke propusnice koje će se izdavati ne samo osobama koje žive uz granicu, nego i drugim državljanima Hrvatske i Slovenije i građanima trećih zemalja.

Komisija je također dogovorila na koji će se način odvijati pokopi u mjestima gdje postoje groblja na suprotnoj strani.

Komisija je ustanovila da postoji 7 slovenskih naselja koja imaju groblja na hrvatskoj strani i 11 hrvatskih naselja koja imaju groblja u Sloveniji.

Pročitajte više