Hrvatsku će u Europskom parlamentu zastupati Ivan Tepeš

Foto: FaH

IVAN TEPEŠ i Ivica Tolić novi su predstavnici Hrvatske u europskom parlamentu nakon što su Andrej Plenković i Davor Stier jučer podnijeli ostavke.

Podsjetimo, Tepeš dolazi iz stranke HSP AS koja je bila u koaliciji s HDZ-om kojeg je vodio Tomislav Karamarko.

Sukladno potpisanom Sporazumu o suradnji između HSP dr. Ante Starčević, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ)na koalicijskoj listi od 11 kandidata za Europski parlament HSP AS imao je dva mjesta. Jedno pripalo Ruži Tomšić, a drugo Tepešu.

Tepeš je u rujnu podnio ostavku na mjesto predsjednika HSP AS zbog iznimno lošeg rezultata koje je postigla stranka, kao i on osobno, na izvanrednim parlamentarnim izborima.



U X. izbornoj jedinici gdje je nositelj bio Ivan Tepeš njegova stranka dobila je je 0,35 posto glasova. Ispred njih je od pravaških stranaka HSP 1861,, koji ima 0,40 posto, ali i onaj originalni HSP, koji je u koaliciji sa HČSP-om i još nekoliko stranaka u najjužnijoj izbornoj jedinici skupio 1,24 posto. Tepešov HSP AS u nijednoj izbornoj jedinici nije bio niti blizu izbornog praga.

Stranka koja je do jučer igrala bitnu ulogu u domaćoj politici zbog koalicije s HDZ-om na ovim izborima pokazala kako je potpuno nebitan faktor u hrvatskoj politici i da je, a što se i dokazalo, bez podrške HDZ-a nitko i ništa. No zahvaljujući Karamarkovu sporazumu, Tepeš može računati na bogatu plaću iz Bruxellesa.
 

Pročitajte više