Hrvatsku očekuje val poskupljenja zbog porasta cijene goriva

NAKON šestog poskupljenja cijena motornih goriva ove godine, Hrvatsku očekuje val poskupljenja i novi udar na ionako nizak životni standard građana, procjenjuju sindikati.

U utorak su po šesti put ove godine poskupila motorna goriva, pa su tako ukupno u 2004. benzinska goriva poskupila 14,1 posto, a dizelska 10,5 posto.

Ekonomski savjetnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mario Švigir procijenio je da će šesto poskupljenje bez sumnje imati negativan utjecaj na standard građana, kao i na cijenu sindikalne košarice, piše Jutarnji list.

"Očekujemo da će prvo poskupjeti energenti koje koriste kućanstva, a zatim će i tvrtke u roku od najviše dva do tri mjeseca krenuti s poskupljenjima. Pri tome će se zasigurno povećati i cijene javnog prijevoza." - izjavio je Švigir.

Švigir je dodao kako Ministarstvo gospodarstva u odluci u slobodnom tjednom formiranju cijena motornih goriva nije uzelo u obzir negativan utjecaj na životni standard građana, odnosno poskupljenja koja prate porast cijene naftnih derivata.

Procjenama o valu poskupljenja pridružio se i predsjednik Samostalnog sindikata prometa i veza Josip Zagajski, koji je ustvrdio kako bi "vrlo brzo" moglo doći do povećanja cijena prijevoza.

"Najnovije poskupljenje benzina udar je na dohodak prijevoznika zbog kojeg će vrlo vjerojatno biti prisiljeni povećati cijene svojih usluga. Naime, oni su dosadašnja Inina povećanja uspjeli donekle nadoknaditi unutar svojih troškova, međutim, šesto povećanje od početka godine teško će uspjeti nadoknaditi." - izjavio je Zagajski.

Iako je predsjednik Žitozajednice Boško Pavlović izjavio kako povećanje cijena naftnih derivata neće utjecati na cijenu kruha, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever skeptičan je prema toj izjavi.

"Ne bi bilo prvi put da se pekari predomisle i u zadnji čas odluče povećati cijene." - kazao je Sever.

Pročitajte više