Hrvoje Petrač ispitan u Lepoglavi zbog ubojstva Ivane Hodak

HRVOJA PETRAČA, kojeg je prije dva dana sam Zvonimir Hodak, otac ubijene Ivane, optužio za umiješanost u njezino ubojstvo, policija je već danas ispitala u zatvoru u Lepoglavi.

Ljerka Mintas Hodak: Moja Ivana nije bila trudna

"Još dok su Novica i Nikola bili u Heinzelovoj, zagrebački kriminalisti došli su danas oko 12 sati u Lepoglavu gdje su obavili obavijesni razgovor i s Hrvojem Petračem" potvrdio  je to njegov odvjetnik Rajko Mlinarić za Jutarnji list. Prema njegovim riječima, Petrač ga je večeras nazvao i obavijestio ga da su policajci s njim razgovarali nekoliko sati te da je razgovor bio vrlo općenit i širok. Hrvoje Petrač je spreman podvrgnuti se i poligrafskom ispitivanju, što danas nije učinjeno.

"On je spreman i želi što prije da se utvrdi tko je počinitelj jer je to najbolji način da se teret koji je odvjetnik Hodak stavio na njega ukloni. Osnovno je pitanje zašto je on to tako tvrdio je nema ni jedan argument, ni on, ni policija", rekao je Mlinarić danas za Index. 

Hodak je optužbu o umiješanosti Petrača u ubojstvo Ivane  izrekao ispred zatvora u Remetincu nakon što je posjetio umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Nekoliko sati kasnije reagirala je obitelj Petrač koja je pismenim priopćenjem obitelji Hodak izrazila sućut zbog smrti Ivane Hodak. Petračevi su također rekli da žele da ubojica Hodakove kćeri bude pronađen i uhićen te su naveli da "pokušavaju razumjeti da čovjek u trenucima najteže boli sumnja na sve i optužuje bez previše dubokog promišljanja".

Ljubo Pavasović Visković posjetio roditelje Ivane Hodak

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Hrvoja Petrača koji je posljednja tri mjeseca njezina života bio u vezi s Ivanom Hodak, prvi put nakon njezina ubojstva večeras je posjetio njezine roditelje, Zvonimira i Ljerku, te tako ujedno i prvi put prošao stubištem na kojem je izdahnula. U intervjuu za Novu Tv danas je izjavio da zna kako se on osjeća, ali da  ne može ni zamisliti kolika je njihova bol.

"Mene njezina smrt i način na koji je otišla do te mjere boli da izvan toga ne mogu osjećati baš ništa", rekao je Ljubo Pavasović Visković.

U istrazi nema novih značajnih momenata

Načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak za Index je večeras rekao kako u istrazi nema značajnih novih momenata te da se nastavlja sa daljnjim ispitivanjima. Pojavile su se i neke sumnje da su braća Petrač ipak pala na jednom od pitanja vezanih uz ubojstvo Ivane Hodak. Novak nam je rekao da ništa ne znače te izjave koje je Novica Petrač dao novinarima, ali je ponovio da ne smije potvrditi niti demantirati da su Petračevi prošli poligraf.

"Na poligraf čovjek ide dobrovoljno i on se ne može koristiti kao dokaz na sudu. On nam jednostavno daje indicije u kojem smjeru da nastavimo. Ako se ukaže potreba, mi ćemo ponovno razgovarati s braćom Petrač, ali isto tako i s bilo kojim drugim tko je do sada bio na ispitivanju ili će tek pristupiti ispitivanju. Nitko još nije osumnjičen niti uhićen", kazao nam je Novak.

Novica Petrač šest sati na ispitivanju

Nakon šest sati ispitivanja, Novica Petrač izašao je iz policijske zgrade u Heinzelovoj kazavši novinarima kako je prošao poligraf.  "Poligraf je gotov i prošao sam ga", kazao je Novica Petrač novinarima, koji su ga cijelo jutro čekali, dodajući da je Ivanu Hodak poznavao te da su nekad zajedno izlazili.

"Shvaćate li vi kako je nama, shvaćate li vi kako je njezinoj obitelji", pitao je Petrač tražeći od novinara da ga ostave na miru.

Na upit kako je likvidaciju i sve iza toga što je uslijedilo prokomentirao njegov otac u Lepoglavi kojega je jučer posjetio, odgovorio je: "Nisam ničiji glasnogovornik. U šoku je, kaj čovjek može uopće reći."

"Dugo je trajalo, jer se čekalo da čovjek zadužen za provođenje poligrafskog ispitivanja stigne", pojasnio je šestosatni boravak u policiji. "Kad pronađu ubojicu hoćete li se onda ispričati obitelji Petrač", posljednje je što je rekao okupljenima.

Oko 15.30 sati konačno je izašao i Nikola Petrač koji je kratko kazao kako je prošao poligraf te da se nada da će sve biti u redu. Roko Petrač izašao je već oko 14 sati i projurio pored novinara.

Odvjetnik Rajko Mlinarić je pojasnio da sinovi Hrvoja Petrača nisu angažirali branitelje, "jer ih nitko ni ne treba zastupati, nemaju se čega bojati niti tražiti punomoć".

Od 9 ujutro na ispitivanju

Roko, Nikola i Novica Petrač, sinovi Hrvoja Petrača, u 9.15 sati pojavili su se na policijskom ispitivanju u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Braća su podvrgnuta poligrafskom ispitivanju.

Novica Petrač jučer je komentirao kako zbog Hodakovih optužbi oni jedva čekaju da policija pronađe nešto i otkrije tko je ubio Ivanu. Dodao je kako jedva čeka da ga policija stavi na poligraf. Petračeva supruga, Alica Petrač, plačući je novinarima rekla kako je jako pogođena optužbama tim više što Ivanu Hodak poznaje već više od deset godina.

Sanader: Tražimo mogućnost da stavimo v.d. ravnatelja policije jer ne želimo da išta stane na put rješavanju ovog slučaja

Premijer Ivo Sanader je poručio iz Dublina kako Vlada traži mogućnost vršitelja dužnosti ravnatelja Policije dok traje natječaj za tu funkciju.

"Što se tiče novog ravnatelja Policije mi svi znamo da postoji natječaj i mi ćemo poštovati proceduru... Ali, vidjet ćemo postoji li možda neka mogućnost v. d. dok traje natječaj. Ne želimo da išta stane na put u rješavanju toga slučaja", rekao je Sanader u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka s irskim kolegom Brianom Cowenom.

Sanader je istaknuo da bi pozdravio kada bi u petak i oporba u Saboru podržala izbor predloženoga novoga ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, te unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, ali je dodao, da neće biti problem ako bude i glasovala protiv, jer pozicija ima čvrstu većinu.

"Ja bih pozdravio kada bi svi podržali ovaj izbor, jer smatram da je riječ o ljudima koji su se dokazali na svojim dosadašnjim poslovima, ali u demokraciji je tako - ne morate očekivati potporu oporbe ni kad vučete najbolje poteze", rekao je hrvatski premijer.

Ivanu Hodak nije ubila mafija?

Prema istražiteljima Ivana Hodak ubijena je običnom Zastavom bez prigušivača, a s obzirom na to da je netom prije smrti podigla u banci, javnosti nepoznat, iznos postoji mogućnost da se ipak ne radi o mafijaškom ubojstvu. U policiji nisu željeli informaciju o novcu potvrditi, kao ni reći je li novac pronađen uz Ivanu.

No, možda je ubojica taj pištolj bez prigušivača koristio i samo kako bi se zameo trag pa policija i dalje istražuje sve mogućnosti.

Brzi ulazak u vezu s Pavasovićem Viskovićem

Časopis Glorija, pozivajući se na one koji poznaju odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića i Ivanu Hodak, piše da su oni bili previše zaljubljeni da bi se osvrtali na kobnu konstelaciju interesa u pozadini njihove veze. Ivani Hodak naime uopće nije bilo važno što joj otac brani jednog, a dečko drugog klijenta koji su smrtni neprijatelji. 

Isti list piše da je Ivana Hodak nakon prekida veze s Ivorom Vucelićem vrlo brzo ušla u vezu s Ljubom Pavasovićem Viskovićem. Kako kažu njene prijateljice, za Ivanu Hodak je bilo tipično da je iz ranijih veza dugo izlazila, ali je prijateljice iznenadila ovog ljeta nakon što je prekinula s Vucelićem i ubrzo zatim započela vezu s 38-godišnjim Pavasovićem Viskovićem.

R.I.
Foto: Index/AFP/Nova Tv

Pročitajte više