Američke vlasti zatvaraju tisuće roditelja imigranata čija su djeca Amerikanci

Foto: 123rf

NAJNOVIJI podaci Human Rights Watcha pokazuju kako više od 10.000 roditelja američke djece svakodnevno zadrže imigracijske službe. U svjetlu politike nove predsjedničke administracije koja podržava deportaciju imigranata, država Kalifornija trebala bi osigurati humane uvjete za smještaj ovih ljudi i osigurati im odvjetnike.

U izvještaju nazvanom "Još te trebam" HRW je prikupio podatke federalnih imigracijski službi. Podaci pokrivaju slučajeve gotovo 300.000 pritvorenih imigranata u ustanovama u Kaliforniji tijekom četiri i pol godine. U tom razdoblju, oko 65.000 imigranata godišnje vlasti zadrže u jednoj od 15 ustanova. Mnogi od njih su roditelji djece koja su američki građani. Iz podataka za većinu tog razdoblja se ne vidi imaju li imigranti koje vlasti zadrže djecu koja su američki građani. Za period od devet mjeseci (od listopada 2014. do lipnja 2015.) za koji su prikupljeni i ti podaci, vidi se da gotovo polovica, njih 42 posto, imaju djecu rođenu u Americi.

"Prava imigranata pod najvećom prijetnjom ikada"


"Prava imigranata u SAD-u, uključujući i roditelje američke djece, pod najvećom su prijetnjom ikada, osobito kad je riječ o imigrantima koji su zadržani unutar zatvorskog sustava", govori Clara Long, jedna od istražiteljica američkog HRW-a.

"Oko 15 posto svih imigranata u Americi pritvoreno je u Kaliforniji i za ovu državu je od krucijalnog značaja da donese zakone koji će omogućiti humane uvjete u kojima se imigrante zadržava", smatra ona.

Pročitajte više