HRW: Američki zločini nad afganistanskim zatočenicima nisu kažnjeni

Organizacija za obranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je u subotu na "ubojstva, mučenje i druge zloporabe" američkih vojnika nad afganistanskim zatočenicima, nakon kojih nije bilo "nikakve istrage ni utvrđivanja kaznene odgovornosti".

"Američke snage u Afganistanu bile su umiješane u ubojstva, mučenja i druge zloporabe nad zatočenicima puno prije početka rata u Iraku", rekla je američka organizacija u priopćenju u kojemu poziva da se osnuje neovisno istražno povjerenstvo za te zločine.

Premda je američka vojska priznala smrt osmorice zatočenika u afganistanskim zatvorima od konca 2001., HRW ističe da su tu osmoricu Afganistanaca "ubile" američke snage tijekom njihova boravka u zatvoru.

"Ti zločini za koje su američki visoki vojni dužnosnici i CIA znali, nisu se uvijek kažnjavali niti je zbog njih pokrenut sudski postupak", ističe Human Rights Watch.

"Zlostavljanje zatočenika nije počelo u Abu Ghraibu", iračkom zatvoru koji je postao poznat po skandalu o fotografiranju poniženih iračkih zatočenika koje su zlostavljali američki vojnici, rekao je John Sifton, jedan od čelnika HRW-a za Afganistan.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više