HRW: Hrvatska nesrazmjerno procesuira srpske i hrvatske zločine

NEVLADINA organizacija Human Rights Watch u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava, u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, upozorava da hrvatske vlasti ne rade dovoljno za reintegraciju Srba povratnika u hrvatsko društvo te da pravosuđe nesrazmjerno procesuira hrvatske i srpske ratne zločince.

Teme na koje se izvješće o Hrvatskoj odnosi su povratak i reintegracija Srba, odgovornosti za ratne zločine, rad udruga za ljudska prava i međunarodni odnosi.

HRW piše da su međunarodni pritisak i demokratsko sazrijevanje doveli do stanovitog napretka po pitanju ljudskih prava.

"Ključni problemi vezani su za rat 1991.-1995., posebno za povratak i reintegraciju srpskih izbjeglica te općenito prava srpske manjine, zajedno s odgovornosti za ratne zločine." - piše u sažetku dijela izvješća.

Iako je, prema HRW-u, Hrvatska napredovala u rješavanju tih "ključnih točaka", prigovori su upućeni na otezanje rješavanja stambenog pitanja Srba povratnika, napade na Svetozara Đorđevića u siječnju i Srbe-povratnike u Biljanima Donjim u srpnju.

U vezi odgovornosti za ratne zločine, HRW piše o napretku Hrvatske u vezi prvog slučaja proslijeđenog s Haškog suda hrvatskom pravosuđu, optužnice protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija. Ipak, zamjera nam se velika nesrazmjernost između broja procesuiranih hrvatskih i srpskih zločina.

"...Ipak, još uvijek su Srbi oni koji sačinjavaju veliku većinu optuženih i procesuiranih za ratne zločine. Ta je nesrazmjernost tolika da upućuje na pristranost kao faktor u suočavaju sa zločinima." - piše u izvješću.

Vezano za istrage protiv Branimira Glavaša, HRW piše da je to "značajan razvoj prema preuzimanju odgovornosti za ratne zločine nad Srbima", iako "taj slučaj ilustrira mnoge probleme hrvatskog procesuiranja ratnih zločina."

V.Š.

Pročitajte više