HRW o suđenjima za Abu Ghraib

SUĐENJA niskorangiranim američkim vojnicima koji su sudjelovali u mučenju u iračkom zatvoru Abu Ghraib tek bi trebali biti prvi koraci u uspostavi odgovornosti za zlostavljanje zatočenika koje mora slijediti odgovornost viših i visokih časnika koji su to odobrili ili tolerirali, objavila je u četvrtak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Vojnik Charles Graner, opisan kao kolovođa zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib naći će se u petak na vojnom sudu u bazi Fort Hood u Teksasu. Graner se nalazi na nekoliko fotografija na kojima su irački zarobljenici snimljeni u seksualno ponižavajućim pozama uključujući jednu na kojoj su zatočenici goli nabacani na piramidu.

"Suđenje Charlesu Graneru je prvi korak prema odgovornosti, ali nitko to ne bi smio pomiješati s krajem procesa", rekao je Reed Brody iz HRW-a, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

"Problem nije samo u tome tko je bio lokalni kolovođa, nego jesu li ga njegovi nadređeni naveli da vjeruje da ima dozvolu da se angažira u takvim strahotama", rekao je Brody.

Graner je jedan od sedam pričuvnih vojnika postrojbe vojne policije optuženih za zlostavljanje u zatvoru Abu Ghraib. Niti jedan od njih nema viši čin od narednika.

Dužnosnici Pentagona ustvrdili su da je zlostavljanje zatočenika bilo samo odstupanje od pravila i da su za njega odgovorni pojedinci.

HRW navodi da su, međutim, vlastite istrage američkih vlasti pokazale da su visoki dužnosnici i zapovjednici odobrili u Iraku, Afganistanu i u Guantanamo Bayju na Kubi istražne postupke koje su protivne tradicionalnim vojnim uputama. Među tim tehnikama je i upotreba pasa bez brnjice da bi se zatočenici zaplašili, prisilno svlačenje te dugotrajno vezivanje zatočenika u bolne položaje.

Prema najnovijim objavljenim dokumentima, dužnosnici FBI-a su se žalili Pentagonu još 2004. da je ove tehnike, koje je FBI nazvao mučenjem, službeno odobrio Pentagon i da su u uobičajenoj upotrebi.

Brody kaže da niskorangirani vojnici koji su sudjelovali u zlostavljanju moraju biti kažnjeni jer "poštivanje zapovijedi" nije dostatna obrana, ali da pred lice pravde moraju biti dovedeni i oni na visokim položajima koji su odobrili ili prešutno tolerirali zločine prema zatočenicima prelazeći preko Ženevskih konvencija ili odbravajući nezakonite metode preslušavanja.

Pročitajte više