HRW: Pritisak SAD-a na Hrvatsku i Sloveniju licemjeran

PREMA priopćenju čiju je kopiju dobila Hina, ovih dana ekipa pregovarača administracije predsjednika Georgea W. Busha u posjetu Balkanu pokušava zaključiti bilateralne sporazume o imunitetu kojima bi se americki državljani izuzeli iz nadležnosti ICC-a.

Početkom lipnja prekinuti su razgovori američke ekipe i slovenskih dužnosnika, a Amerikanci su nastavili lobirati kod slovenske vlade i prijetiti ukidanjem vojne pomoći, javlja HRW.

Krajem svibnja američki je veleposlanik u Hrvatskoj objavio otvoreno pismo u hrvatskim dnevnim listovima i pojačao pritisak na hrvatsku vladu da potpiše sporazum o imunitetu, piše Human Rights Watch. Veleposlanik je upozorio Hrvatsku da ce izgubiti 19 milijuna dolara vojne pomoći ako ne potpiše sporazum i zaprijetio "između redaka da je pristupanje Hrvatske NATO-u uvjetovano tim sporazumom o imunitetu", kaže se u priopćenju.

Usprkos ovim pritiscima, i Slovenija i Hrvatska dosad su odbacivale prijetnje SAD-a i uzdale se u Europsku Uniju koja ih ohrabruje da odbace zastrašivanje iz Washingtona, kaže se u priopćenju HRW-a.

"U svjetlu ratnih užasa koji pogađaju stotine tisuća žrtava i upućuju na vodeće dužnosnike kao ratne zločince, bilo je posebno važno da Statut Međunarodnoga kaznenog suda ratificiraju sve republike bivše Jugoslavije", kaže Richard Dicker, direktor HRW-ova programa International Justice.

"Zbog toga je od presudne važnosti da Hrvatska i Slovenija ne popuste prijetnjama SAD-a".

"SAD s pravom traži da bivše jugoslovenske republike u potpunosti surađuju s Tribunalom u Haagu, a u isto vrijeme vrši pritisak na te države da ne surađuju s Međunarodnim kazennim sudom?, rekao je Dicker.

SAD je na području bivše Jugoslavije i susjednih bio donekle uspješan, ocjenjuje HRW: Bosna i Hercegovina i Albanija nedavno su potpisale sporazume o jamčenju imuniteta, iako ih još moraju ratifcirati parlamenti tih zemalja.

Pročitajte više