HRW: SAD ne provodi odgovarajuće istrage smrti civila u Iraku

AMERIČKA vojska ne provodi odgovarajuće istrage smrti civila koji poginu u pretjeranoj i nekritičkoj uporabi sile u Iraku, priopćila je u utorak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Izvješće "Srca i duše: poslijeratne civilne žrtve u Bagdadu od strane američkih snaga", objavljeno u New Yorku, potvrđuje da je samo u glavnom iračkom gradu od 1. svibnja do 30. rujna poginulo 20 ljudi.

HRW tvrdi da ima vjerodostojna izvješća o smrti čak 94 civila u Bagdadu za koje bi trebala biti provedena istraga.

Točan broj iračkih civila koje su ubili američki vojnici od okončanja većih borbi nije uopće poznat jer američka vojska o tome ne vodi statistiku, što je potvrdila HRW-u.

"Tragedija je da su američki vojnici ubili toliko mnogo civila u Bagdadu", rekao je Joe Stork, vršitelj dužnosti direktora odjela za Bliski istok i Sjevernu Afriku u HRW-u.

"Ali, stvarno je nevjerojatno da američka vojska čak niti ne broji te smrti", dodao je Stork.

Do sada je američka vojska provela samo pet istraga iznad razine divizije koje su bile potaknute navodnim nezakonitim ponašanjem, četiri od njih utvrdile su da su se vojnici ponašali prema pravilima.

U petom slučaju pilot helikoptera i njegov zapovjednik suočeni su s disciplinskom mjerom zbog pokušaja da sruše šijitsku zastavu u Bagdadu, što je dovelo do nasilnih demonstracija 13. kolovoza.

HRW je u vlastitoj istrazi u dva slučaja našao dokaze za pretjeranu uporabu sile, uključujući pucanje u osobu koja je digla ruke u vis i premlaćivanje zatvorenika.

"Slučajevi obrazloženi u ovom izvješću otkrivaju pravilnost u uporabi pretjerano agresivne taktike, pretjerano pucanje u stambenim područjima i prerevno oslanjanje na smrtonosnu silu", rekao je Stork.

Neprovođenje pravovremnih istraga mnogih upitnih incidenata stvorilo je atmosferu nekažnjivosti među američkim vojnicima, kaže HRW.

HRW zato poziva američke vojne vlasti da istraže sve vjerodostojne navode o protuzakonitom ubijanju iračkih civila i kazne vojnike i zapovjednike za koje utvrde da su uporabili ili tolerirali uporabu pretjerane i nekritičke sile.

Pročitajte više