HRW: Snage u Iraku nisu zaštitile ključne dokaze

Koalicijske snage u Iraku predvođene SADom propustile su zaštititi dokumente i cjelovitost masovnih grobnica pa su izgubljeni ključni dokazi za vođenje postupaka protiv Saddama Husseina, objavila je u četvrtak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW navodi u izvješću o stanju dokaza u Iraku da koalicijske snage kao i u posljednje vrijeme privremena iračka vlada nisu spriječile pljačku službenih dokumenata koji govore o kriminalnoj praksi bivšeg režima iračkih dužnosnika.

Koalicijske snage nisu spriječile ni iskapanja ostataka žrtava Husseinovog režima, pokopanih u više od 250 masovnih grobnica, dosad otkrivenih u Iraku, upozorava HRW.

Osim toga, snage predvođene SAD-om nisu osigurale odgovarajuću stručnu pomoć pri iskapanju i klasifikaciji ostataka žrtava pa su dokazni materijali vrlo vjerojatno izgubljeni ili uništeni.

Propusti također osujećuju mogućnost da obitelji doznaju za sudbinu nestalih tijekom Saddamove vladavine, kaže HRW.

"Razmjeri nemara su zabrinjavajući", upozorila je direktorica HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sarah Leaf Whitson.

Iako su vlasti znale da će dokumenti biti ključni za sudske postupke protiv Saddama Husseina i ostalih bivših dužnosnika nisu učinile dovoljno da ih zaštite, ustvrdila je.

HRW je pozvao iračku vladu da uz međunarodnu pomoć uspostavi međunarodna povjerenstva koja će nadzirati postupanja s dokumentima, te zaštiti masovne grobnice.

(Hina) xsl ymvr

Pročitajte više