HRW TRAŽI ZAŠTITU SRBA NA KOSOVU

Međunarodne mirovne snage i policija Ujedinjenih naroda moraju zaštiti Srbe na Kosovu kako bi spriječili da se ponovi 1999. kada ih je nasilno raseljeno 200.000, rekla je u petak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka Human Rights Watch (HRW).

U sukobima između Albanaca i Srba na Kosovu od srijede poginula je 31 osoba, a najmanje ih je 500 ranjeno.

Pozivajući se na policiju UN-a HRW navodi da je većina nasilja usmjerena prema srpskoj manjini, te da su neidentificirani napadači palili crkve, kuće, javne ustanove i najmanje jednu školu.

HRW kaže da ovi napadi imaju sličnosti s kampanjom paleža, otmica, zastrašivanja i ubijanja usmjerenih na Srbe i Rome u ljeto 1999. koja je otjerala 200.000 Srba i tisuće Roma s Kosova.

"Odgovor međunarodne zajednice na napade na Srbe i Rome 1999. bio je preslab i došao je prekasno", rekla je Rachel Denber, vršiteljica dužnosti direktora odjela za Europu i središnju Aziju HRW-a. "Ovoga puta NATO i Ujedinjeni narodi trebaju hitno djelovati kako bi zaštitili manjinske zajednice i spriječili njihovo nasilno raseljenje".

HRW je izrazio i zabrinutost nasiljem u Srbiji nakon događaja u srijedu na Kosovu poput paljenja džamija u Beogradu i Nišu i pozvao srbijanske vlasti da zaštite svoje manjine.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više