HSLS i DC na donatorskoj večeri predstavili izborni program

KOALICIJA HSLS/DC danas je u zagrebačkom hotelu "Opera" održala donatorsku večeru na kojoj je prikupljeno oko milijun kuna za financiranje predizborne kampanje koalicije te predstavljen njezin izborni program.

Uvjereni u izbornu pobjedu stranaka centra i desnog centra, odnosno današnje oporbe, predsjednici HSLS-a i DC-a Dražen Budiša i Mate Granić pozvali su birače da glasuju za "novu snagu za bolju Hrvatsku" i smjene, kako su kazali, nesposobnu i neodlučnu vlast.

"Naša koalicija jamstvo je da možemo postati čimbenik između lijevog i desnog bloka, presudni za poboljšanje života u Hrvatskoj na standardima zemalja razvijene demokracije", rekao je Budiša govoreći pred oko 300 članova i simpatizera dviju stranaka.

Govoreći o izbornom programu, Budiša je kazao kako će HSLS i DC, kao pobjednička snaga na izborima, učiniti sve da bi Hrvatsku uvela u EU i NATO, ali bez iluzija da će samo te integracije poboljšati životni standard u Hrvatskoj.

"Našim trudom, zalaganjem i znanjem stvorit ćemo u Hrvatskoj uvjete života na višoj razini", istaknuo je.

U vanjskoj politici više će se pažnje posvetiti odnosima sa dijasporom i susjednim zemljama, posebno s BiH, pri čemu ćemo se zalagati za izmjene Daytonskog sporazuma kako bi Hrvati u BiH bili ravnopravni s ostala dva naroda, rekao je Budiša.

Jedan od temeljnih ciljeva, dodao je, bit će jačanje parlamentarizma kroz omogućavanje Saboru da i u stvarnosti nadzire izvršnu vlast, zatim smanjenje Vlade, reforma državne uprave i lokalne samouprave, te pravosuđa.

Budiša je rekao da će HSLS i DC promijeniti loš odnos vlasti prema braniteljima i vrijednostima Domovinskog rata, te posebnu pažnju posvetiti kulturi i obrazovanju.

Gospodarski program koalicije predstavio je Granić, optuživši Vladu da je vodila potpuno neuspješnu gospodarsku politiku, "dopuštajući MMF-u da diktira sve gospodarske korake u Hrvatskoj zbog čega je zemlja i dovedena u krizu".

"Nova Vlada treba odbiti stand-by aranžmane MMF-a i prihvatiti samo kontrolni paket te voditi samostalnu i neovisnu gospodarsku politiku, svojim znanjem i pameću", naglasio je.

Rješenje za gospodarski razvoj Granić vidi u odmjerenom kontroliranom državnom intervencionizmu kojim bi se stimulirale određene gospodarske grane za koje postoje objektivne pretpostavke razvoja. Osim toga, dodao je, nužno je potaknuti izvoznu proizvodnju, smanjiti porezna opterećenja i uvesti tri ili više stopa PDV-a, kako bi se u idućih osam godina BDP povećao s 5.500 na 10.000 eura po stanovniku i za osam do deset posto smanjila nezaposlenost.

Pročitajte više