HSLS-HSS: Nakon Dukata i KIM-a, sljedeća je Zdenka

MLIJEČNA industrija Zdenka iz Velikih Zdenaca je vjerojatno sljedeća na redu što se tiče sumnjivih prodaja, pošto joj se godinama ne znaju vlasnici, predviđa koalicija HSS-HSLS, koja je danas pozvala Vladu da proizvodnju hrane počne smatrati prioritetom.

"Tražimo od Vlade da hitno zaustavi i restrukturira Hrvatski fond za privatizaciju", kaže HSLS-ova Đurđa Adlešić, i dodaje kako rješenje za Karlovačku industriju mlijeka ne smije pričekati novu Vladu, jer će do tada propasti.

Dosadašnje pozivanje na moral prodavača zbog smanjivanja marže na prehrambene proizvode, može dovesti jedino do kratkoročnog smanjenja cijena, a dugoročno će poskupjeti prehrambena košrica, tvrdi Adlešić. Ona osim toga predviđa lošu sudbinu drugim malim mliječnim industrijama, te proziva Vladu za telefonsko dogovaranje s kupcima mljekara.

"Oko Zdenke se vode zanimljive igre i vjerojatno se telefonira oko nje. Gledamo televiziju i čekamo da se nešto dogodi", kaže predsjednica HSLS-a.

"Kooperanti KIM-a nisu pali s Marsa"

Ona inzistira da se o prijedlozima kooperanata KIM-a prestane govoriti kao da su "pali s Marsa", jer iskustva iz inozemstva pokazuju da proizvođači hrane mogu dobro zarađivati ako sudjeluju u odlučivanju o preradi.

"To nije model onih koji su pali s Marsa", kaže ona, ali ne želi govoriti o postotku dionica koje bi oni trebali dobiti na raspolaganje. Podsjetimo, kooperanti KIM-a traže 25 posto plus jednu dionicu, dakle kontrolni paket.

HSS-ovac Josip Friščić kaže kako se prava afera oko KIM-a pokušava prikriti izmišljenom aferom oko sukoba sindikata i radnika.

Onaj koji proizvodi, mora ući u sustav prerade

"Podaci govore da je više od pola hrvatskog gospodarskog kapitala u vlasništvu države, a događaji oko KIM-a govore da nema modela upravljanja njenom imovinom", kaže Friščić i dodaje kako to dokazuje da "država nije dobar gospodar", i da je problem u HFP-u kojega treba restrukturirati.

"Onaj koji proizvodi, mora ući u sustav prerade", zaključuje HSS-ovac Božidar Pankretić. To u koaliciji potkrepljuju tezom što se seljacima sugerira izgradnja staja, za što im banke daju milijunske kredite i tjeraju ih da se zaduže na 20 godina.

"To znači da oni znaju raspolagati imovinom", kaže Friščić, a Miljenko Ernoić iz HSLS-a dodaje kako bi zbog toga trebali odlučivati i o sudbini prerade poljoprivrednih sirovina. Naveo je primjer iz Danske gdje proizvođači mlijeka nikad nisu čuli za "otkupnu cijenu mlijeka", nego sudjelovanjem u vlasništvu, na kraju godine, sudjeluju u raspodjeli cjelokupnog profita industrije mlijeka i odluci što će se s njime raditi u budućnosti.

A.B.
Foto: M.P.

Pročitajte više