HSLS-ovci smjenjuju Kosora jer je "naštimao" pobjedu na stranačkim izborima?

DARINKO KOSOR postao je predsjednik HSLS-a jer je "naštimao" rezultate na unutarstranačkim izborima, tvrdi šef HSLS-ovog ogranka Lovran Berislav Pucl. On tvrdi da Kosor nikad ne bi postao predsjednik stranke da u komisiji nije sjedio njegov čovjek Željko Glavan.

"Glavan je od samog početka Kosorov čovjek", kaže Pucl za Jutarnji list pa dodaje: "Za prebrojavanje glasova obično smo koristili elektronski uređaj. No, on se tada navodno pokvario, pa se prebrojavanje obavilo ručno. Neposredno prije izbora šalio sam se s Glavanom i kazao mu: 'Kosor ne može izgubiti dok si ti u komisiji'. Glavan se samo nasmijao, a kako je vrlo tašt čovjek koji se voli hvaliti, poslije mi je kazao: 'Ja sam znao da će biti 30 spornih glasova, pa sam malo naštimao za Kosora".

Pucl također tvrdi da je sumnjivo što su listići odmah drugi dan uništeni. No, predsjednik riječkog HSLS-a Glavan uzvraća tvrdnjama da su to sve gluposti. "Sve je bilo transparentno, a glasovi su se u drugom krugu prebrojavali četiri puta", kaže Glavan.

Glavan: Sve je bilo čisto

Glavan tvrdi da su se glasovi u prvom krugu brojali elektronski, a u drugom krugu ručno. "No, kod ručnog brojanja manja je mogućnost pogreške. Tamo je bilo 13 do 15 ljudi i nema šanse da je nešto bilo neispravno", kaže Glavan koji također demantira optužbe da je Kosorov čovjek.

U utrci za šefa HSLS-a u studenom 2009. bila su tri kandidata. U prvom krugu Darinko Kosor je dobio 479, Dražen Breglec 403, a Davor Žmegač 159 glasova. Glasovalo je 1064 glasača, dok je ispravnih listića bilo 1041. Tek u drugom krugu Kosor je sa 524 glasa nadmašio Bregleca, koji je dobio 464 glasa.

HSLS-ovci žele smijeniti Kosora?

Dio HSLS-ovaca, prema neslužbenim informacijama, sada želi smijeniti Kosora na izvanrednom Saboru HSLS-a. Da bi mogli sazvati takav Sabor i pokrenuti Kosorovu smjenu potreban im je prijedlog tri županijske organizacije i podrška 30 ogranaka. Za Kosorovu smjenu se navodno zalažu zadarska, lička, istarska i varaždinska organizacija HSLS-a.

Pročitajte više