HSP pozvao Vijeće za provedbu SSP-a da onemogući jednostrano uvođenje kvota za izvoz šećera u EU

ZASTUPNICI HSP-a u Hrvatskom saboru pozvali su danas Vijeće za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) da onemogući jednostrano uvođenje kvota za izvoz šećera na tržište EU.

Tonči Tadić je, na konferenciji za novinare, izvijestio da je informaciju o uvođenju izvoznih kvota za šećer HSP dobio još prije šest mjeseci, od hrvatskog lobista u Bruxellesu Željka Ivančevića.

Tadić je istaknuo da SSP ne predviđa kvote za šećer, a Hrvatskoj i EU ostavlja mogućnost uvođenja kvota za pojedine proizvode isključivo u slučaju da prekomjeran uvoz ugrozi njihovo gospodarstvo.

"Teško mi je povjerovati da je hrvatski šećer ugrozio tržište EU", kazao je Tadić, podsjetivši da je EU još 2000. Hrvatskoj odredila kvote za izvoz čeličnih bešavnih cijevi, koje su bile na snazi sve do veljače ove godine.

Te su kvote, upozorava, ugrozile poslovanje Željezare Sisak, no nitko na njih nije reagirao.

"Dopustimo li i uvođenja kvota za šećer, EU ćemo prepustiti da, svaki put kad procijeni da Hrvatska nešto može proizvesti kvalitetnije i jeftinije, uvede nove kvote", uvjeren je Tadić.

Pero Kovačević još se jednom usprotivio zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu suradnju, po kojem su sigurnosne službe prošle godine radile dobro.

Podsjetio je da se u tom razdoblju dogodio cijeli niz skandala vezanih uz medijsko objavljivanje podataka s oznakom državne tajne, te nezakonita praćenja građana.

Vladu je stoga pozvao da što skorije predloži izmjene Zakona o sigurnosnim službama, a ne učini li to Vlada, HSP će u saborsku proceduru uputiti vlastiti zakonski prijedlog, koji će onemogućiti utjecaj politike i zlouporabu ovlasti u službama, najavio je Kovačević.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više