HSP: Sabor treba samo glasovati o proglašenju gospodarskog pojasa

HSP je uputio u saborsku proceduru prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu, obzirom da je na inicijativu HSP-a Sabor tu temu raspravio još u rujnu 2001.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HSP-a, Anto Đapić rekao je da Sabor o proglašenju gospodarskog pojasa treba jednostavno glasovati bez nove rasprave.

Podsjetio da je koalicijska vlada prije dvije i pol godine odbila HSP-ov prijedlog o gospodarskom pojasu.

"Vlada danas koristi iste argumente koje je HSP tada isticao - da je riječ o suverenom pravu RH, da EU neće imati primjedbe i da Slovenija nema izlaz na otvoreno more", rekao je Đapić.

HSP je izrazio bojazan da bi Vlada po ovom pitanju u međuvremenu mogla postati kompromisna, jer kako je rekao Đapić, Vlada traži pogodan tajming za proglašenje gospodarskog pojasa.

HSP smatra da u ovom trenutku tajming ne može biti bolji.

Vlada treba biti motivirana ekološkom zaštitom hrvatskog Jadrana i hrvatskim gospodarskim interesima, te zaustaviti nekontrolirani izlov ribe, naveo je.

"Slovenske reakcije nisu neočekivane, to je slijed slovenske politike s aspiracijama na hrvatski teritorij, a prvi put su od hrvatske diplomacije dobili tvrd odgovor", naglasio je Đapić.

(Hina) daju sšh

Pročitajte više