HSP: Šeks radi u korist lobija koji želi provesti sporazum Družba Adria, Letica o sukobu interesa predsjednika Mesića

KLUB zastupnika HSP-a danas je optužio predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da, odbijanjem uvrštavanja u dnevni red saborske sjednice njihova prijedloga o istupanju Hrvatske iz sporazuma Družba Adria, izravno pogoduje lobiju koji želi provesti taj sporazum na štetu Hrvatske.

"Predsjednik Sabora izravno radi u korist lobija koji po svaku cijenu želi da se sporazum provede, te djeluje kao opunomoćeni zastupnik Družbe Adria koji gura taj sporazum", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru HSP-ovac Tonči Tadić.

Napomenuo je da je HSP početkom svibnja svoj prijedlog uputio u obliku odluke o istupanju Hrvatske iz tog sporazuma, ali da je Šeks rekao da to ne može ići kao odluka, da su sredinom mjeseca predložili zaključak, no da je Šeks opet odbio, kao i prije deset dana kada je prijedlog upućen u zakonskoj formi.

Ocjenjujući da se predsjednik Sabora postavlja iznad parlamenta, HSP-ovac Miroslav Rožić HDZ-ovu je vlast optužio da uvodi kancelarski sustav u kojemu parlament, suprotno svim zakonima, ne može raspraviti međudržavni ugovor koji je potpisala Vlada.

"Postavlja se pitanje tko je tu koga imenovao, Sabor Vladu ili Vlada Sabor", upitao je.

Kao glavni razlog inzistiranja na istupanju Hrvatske iz Družbe Adria HSP-ovci su naveli opasnosti od balastnih voda i potonuća tankera, analize kojih se, kažu, uopće ne navode u studiji utjecaja na okoliš. "Valjda se očekuje da će sveci učiniti sve što je u njihovim moćima da tankeri ne potonu", kazao je Tadić.

Opasnost od potonuća tankera i ekološke katastrofe pojačava se odgodom primjene ekološko-ribolovne zone, tvrdi Tadić, a u prilog toj tvrdnji navodi studiju Instituta "Ruđer Bošković" o širenju zagađenja iz Tršćanskog zaljeva i sliva rijeke Po na istarsku i kvarnersku obalu.

Zastupnik HSP-a Slaven Letica rekao je da je jučer razgovarao sa savjetnikom predsjednika države Esadom Prohićem oko njegove (Letičine) jučerašnje izjave da se Prohić našao u sukobu interesa jer je bio mentor predsjednikovoj kćeri kada je branila doktorat.

"U razgovoru sam utvrdio još goru činjenicu - da Prohić nije bio mentor već član komisije za obranu doktorata", rekao je, dodavši kako se Prohić branio da u Hrvatskoj postoji vrlo malo stručnjaka za sedimente kao što je on, te da je stoga morao biti u komisiji.

Pročitajte više