HSP smatra da je većina požara podmetnuta

HRVATSKA stranka prava (HSP) ocijenila je danas da je najveći broj ovogodišnjih požara na Jadranu podmetnut i zatražila da Vlada na prvoj jesenskoj saborskoj sjednici podnese izvješće o požarima.

Podmetanje požara za HSP je čin terorizma i takvim ga država treba tretirati, te provesti istragu o uzrocima požara i motivima počinitelja, stoji u priopćenju HSP-a.

Ta stranka predlaže da se ubuduće 30 posto prihoda od turističke boravišne pristojbe izdvoji za opremanje vatrogasnih postrojbi na Jadranu i da se izgradi mreža aerodroma duž obale za manje protupožarne zrakoplove air-tracore.

U HSP-u tvrde da je Vlada uoči sezone ukinula uporabnu dozvolu aerodromu Stari Grad na Hvaru koji je desetljećima bio protupožarna baza.

Smatraju da je Ministarstvo poljoprivrede, kao i kod šteta od suša na urodu pšenice, dužno založiti se za isplatu naknada poljoprivrednicima za štetu pretrpljenu zbog požara koji su uništili nasade maslina, lavande i drugih mediteranskih kultura.

U HSP-u su mišljenja da bi država od iduće godine trebala posebno poticati i organizirati uplatu osiguranja od požara u osiguravajućim društvima.

Pročitajte više