HSP traži od Vlade transparentnost oko "Sunčanog Hvara"

RADNA skupina HSP-a za praćenje privatizacije "Sunčanog Hvara", u sastavu s Tončijem Tadićem (saborskim zastupnikom HSP-a), Tomom Alaupovićem (vijećnikom HSP-a u Skupštini Splitsko-Dalmatinske županije), te Prošperinom Kovačevićem i Joškom Budrovićem (predsjednikom i potpredsjednikom Podružnice HSP-a u Hvaru), održala je u srijedu sastanak u tom gradu, nakon čega su poslali dopis Hrvatskom Saboru, a u kojem stoji:

1. U "Sunčanom Hvaru" nije u tijeku nikakvo javno-privatno partnerstvo (JPP) nego je zapravo riječ o privatizaciji "Sunčanog Hvara" kroz dokapitalizaciju, što provodi ORCO grupa uz potporu hrvatske vlade. Sam natječaj o JPP u "Sunčanom Hvaru" objavljen je i proveden bez zakonske podloge.

2. Tzv. javno-privatno partnerstvo u "Sunčanom Hvaru" nije u skladu niti sa Smjernicama Vlade za sklapanje ugovora o JPP, koje je usvojio Hrvatski sabor. Primjerice, u JPP je nezamislivo da privatni partner tijekom JPP povećava svoj udio u vlasništvu, dok je kod "Sunčanog Hvara" ORCO tijekom 2005. i 2006. povećao svoj vlasnički udio sa 34 na 48 posto dionica.

3. Ovakvom privatizacijom "Sunčanog Hvara" nije poštivan niti Ugovor između Grada Hvara, HFP i "Sunčanog Hvara". Grad Hvar je zakinut za obećanih 25 posto dionica čime je pretrpio štetu mjerenu u stotinama milijuna kuna. Grad Hvar ujedno nije dobio pravo imenovanja svojih članova Nadzornog odbora niti člana Uprave "Sunčanog Hvara", te ne može utjecati na poslovnu politiku "Sunčanog Hvara".

4. Provedbom privatizacije "Sunčanog Hvara" sustavno se krši međudržavni Ugovor o gospodarskim pitanjima Republike Hrvatske sa Svetom stolicom iz 1998., jer Hvarsko-Bračko-Viškoj Biskupiji nisu vraćene njene nekretnine, niti je dobila ikakvu naknadu za njih.

5. Ni vlasnicima nacionaliziranih hotela i drugih nekretnina u sastavu "Sunčanog Hvara" nije vraćena njihova imovina, nisu za nju dobili nikakvu naknadu, niti su im dodijeljene rezervirane dionice.

6. Sadržaj Sporazuma dioničara tj. HFP i ORCO grupe o JPP u "Sunčanom Hvaru" je još uvijek tajna, iako Vlada RH tvrdi da se radi o javno-privatnom partnerstvu. Prema dostupnim informacijama Vlada RH tim Sporazumom ne štiti javni interes Grada Hvara, Republike Hrvatske, niti građana Hvara ili Hvarske Biskupije, nego štiti interes privatnog partnera, tj. ORCO grupe.

Zbog ovoga "Radna skupina HSP-a predlaže Klubu zastupnika HSP-a u Hrvatskom saboru da pokrene saborsku interpelaciju u vezi tzv. JPP u "Sunčanom Hvaru", te da zatraži od Vlade RH objavljivanje sadržaja tajnog Sporazuma dioničara."


J. D.

Pročitajte više