HSP upozorava na organizirano iseljavanje Hrvata u Australiju

NA POČETKU današnjeg saborskog zasjedanja Pero Kovačević je u ime Kluba HSP-a zatražio da hitno u Sabor dođe netko iz Vlade i izvijesti o, kako je rekao, organiziranim pripremama za iseljavanje Hrvata iz Dalmacije u Australiju.

Pravaš je upozorio da "sumnjivi" organizator iz Australije u Splitu poziva na iseljavanje bez radne dozvole, nezakonito, a da mu se u zadnja tri dana javilo oko šest tisuća građana.

Stoga traži da se o tom slučaju hitno očituju predstavnici ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova.

Ovih dana mediji su objavili informaciju o Australcu Trevouru Hains-Wessonu, koji je prošlog tjedna u Splitu održao informativne seminare o mogućnosti zapošljavanja Hrvata u Australiji.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će tijekom dana zatražiti informaciju iz Vlade o tom slučaju.

HDZ hvali zakon o kazalištima, oporba kritizira

Suprotno saborskoj oporbi, koja je i danas nastavila kritizirati predloženi Zakon o kazalištu, HDZ je čvrsto stao iza Vladinih tvrdnji da će zakon konačno urediti nadzor nad financijskim poslovanjem javnih kazališta, te stati na kraj praksi da posluju s gubicima.

HDZ-ovci su u raspravi isticali da se za kazališta, posebno ona nacionalna, izdvajaju veliki iznosi, da stoga njihov osnivač mora imati pravo nadzora nad financijskim poslovanjem, i to, kako predviđa predloženi zakon, preko upravnih vijeća u kazalištima.


"Zar mislimo da onaj koji daje novac, a kazališta su skupa igračka, nema pravo nadzora kako se novac troši", upitala je Jagoda Majska Martinčević (HDZ).

Odbacila je oporbene kritike da će upravna vijeća biti tek produljena ruka politike, ustvrdivši da kazališta velikim dijelom ovise o novcu, novcu poreznih obveznika, koji, tvrdi, mora biti pod kontrolom.

HDZ-ova zastupnica pita kakav je nadzor vršen nad zagrebačkim HNK, koji, kaže, ima 12 milijuna kuna gubitaka, te odbacuje oporbene prigovore da će nacionalna kazališta izgubiti svoj status.

"Ako mislimo da je nacionalno kazalište nacionalno zato što u njemu nastupa Seve Nacionale onda je to za neku drugu diskusiju. Nacionalno se kazalište ne smije pretvoriti u estradno kazalište", naglasila je Majska Martinčević.

Odgovorio joj je Damir Kajin (IDS), poručivši da kada bi sve predstave bile posjećene kao "Katarina Riječka", u kojoj nastupa Severina, kazališta ne bi poslovala s gubicima.

Nenad Stazić (SDP) ustraje u tvrdnji da će upravna vijeća služiti samo kao paravan politici za smjene kazališnih ravnatelja i intendanata, da članovi vijeća nisu stručni za nadzor poslovanja, već da to trebaju činiti gradski uredi za kulturu.

"Uvodite trovlašće, ne zna se što je u nadležnosti upravnih vijeća, što ravnatelja, što intendanata. Pa ne može brod voditi pet kapetana jer će udariti u obalu i prevrnuti se", ocijenio je.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) proziva Vladu da je napravila "kazalište od zakona", da je izradi zakona pristupila nestručno i štetno za kazališnu umjetnost.

Niz primjedbi na predloženi zakon iznio je i Ante Markov u ime Kluba HSS-a, upozoravajući da zakon jasno ne propisuje koja je čija nadležnost, te da će dovesti do nestajanja malih kazališta.

Pročitajte više