HSP: uvoz genetski modificirane hrane je kršenje zakona

Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da uvoz i prodaja neoznačenih GMO proizvoda predstavljaju grubo kršenje zakona, te poziva ministra zdravstva Andriju Hebranga da osigura analizu sumnjivih prehrambenih proizvoda i pokrene kazneni postupak protiv kršitelja zakona.

Kršitelji, kaže HSP u današnjem priopćenju koje potpisuje potpredsjednik stranke i saborski zastupnik Tonči Tadić, trebaju biti najoštrije kažnjeni.

Sadašnje stanje na tržištu i manjkava kontrola neoznačenih GMO proizvoda posljedica su "zakonskih rupa" na koje je još prije dvije godine upozoravao HSP, kaže se u priopćenju. HSP podsjeća da je još 2002. predložio posebni zakon kojim bi se potpuno zabranili GMO proizvodi u Hrvatskoj, uz oštre kazne za krišitelje.

"HSP stoga poziva ministar Hebranga da umjesto svojevoljnih demantiranja nalaza neoznačene GMO hrane osigura analizu sumnjivih prehrambenih proizvoda barem u dva laboratorija u EU koja su licencirana za otkrivanje GM sastojaka, te pokrene kazneni postupak protiv kršitelja zakon.

HSP ujedno najoštrije osuđuje ležernost kojom ministar zdravstva Andrija Hebrang podcjenjuje nalaz GM sastojaka u hrani u hrvatskim trgovinama, umjesto da dosljedno progoni kršitelje zakona. Ako se nalazi GMO pokažu točnim, ministar Hebrang dužan je podnijeti neopozivu ostavku", kaže se u priopćenju.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više