HSP zahtijeva poništenje ugovora o prodaji Dubrovačke banke

ČELNICI Hrvatske stranke prava (HSP) Dubrovačkon-eretvanske županije na današnjoj su konferenciji za novinare izvijestili da je 2517 Dubrovčana potpisalo peticiju te stranke kojom se od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zahtijeva poništenje ugovora o prodaji Dubrovačke banke međunarodnom fondu Charlemagne Capital (CCL).

Pravaši inzistiraju na prihvaćanju ponude Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i njezina strateškog partnera, a "CCL je mešetarski fond koji, umjesto da jača dubrovačko financijsko tržište, koristi ga za isisavanje novca", rekli su predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Željko Kulišić i predsjednik dubrovačke podružnice HSP-a Marko Vuletić.

Kulišić je rekao da je Hrvatska narodna banka (HNB) ovih dana naložila Uredu za sprječavanje pranja novca ispitivanje poslovanja Nove banke, vezano uz isplatu 17,4 milijuna kuna svom većinskom vlasniku CCL-u na ime "nepostojećih konzultantskih usluga", i to u uvjetima kada je Nova banka poslovala s gubitkom.

Za prodaju Dubrovačke banke CCL-u najodgovornijima drže bivšeg predsjednika NO Dubrovačke banke i ravnatelja Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) Marinka Filipovića, te potpredsjednika Vlade i bivšeg predsjednika UO HFP-a Slavka Linića.

Kazali su da će peticiju uručiti novoj vlasti jer "sadašnja nema snage, ni volje rješavati te probleme".

Peticiju HSP-a (27. i 28. rujna) potpisali su i članovi Poglavarstva grada Dubrovnika. Srećko Kljunak, dubrovački dogradonačelnik i predsjednik Južnohrvatske stranke (JHS), rekao je Hini kako to ne znači da su odustali od osnivanja Nove dubrovačke banke. "Samo želimo da se konačno raščisti situacija oko prodaje Dubrovačke banke", rekao je Kljunak. JHS je, naime, inicirao osnivanje Nove dubrovačke banke sa sjedištem u Dubrovniku. Inicijativu je podržalo Gradsko poglavarstvo.

Pročitajte više