HSP/HKDU: Potpisom na privremeni režim o Prevlaci Hrvatska gubi suverenost

KLUB zastupnika HSP/HKDU-a ne prihvaća jučer potpisan Protokol o privremenu režimu na južnoj granici Hrvatske i SRJ, jer smatra da se Hrvatska njime odrekla suverenosti i teritorijalne cjelovitosti u Bokokotorskom zaljevu i 1800 četvornih km svoga mora.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao kako ne može prihvatiti Vladine tvrdnje da morska granica sa SRJ nikada nije određena i uspostavljena, ističući da je Hrvatska priznata u granicama bivše SRH, čime je prejudicirano i morska granica uz istodužne točke kopnene granice.

´Takvo stajalište Vlade koja je pristala na stajalište druge strane čist je politički dilentatizam´, smatra Đapić. Umjesto da postupa po međunarodnom pravu, Hrvatska stvara presedane u međunarodnim odnosima i odriče se onoga što je po pravnim propisima i povijesnim okolnostima pozitivno i uobičajeno, naglasio je.

´Očito je da predsjednik Vlade Ivica Račan pokušava postići bilo kakav uspjeh i pod bilo kakvu cijenu bez obzira na to je li riječ o trulu kompromisu´, ocijenio je Đapić. Upozorio je da to nije privremeno, nego trajno rješenje za razgraničenje na Prevlaci, koje će, uz brojne posljedice, otežati i proglašenje gospodarskog pojasa te otvoriti mogućnost da se pitanje hrvatskog mora postavi kao pitanje bivše SFRJ.

´Tim trulim kompromisom SDP nastavlja jalovu politiku od Pirana do Prevlake i onemogućuje buduće pregovore´, rekao je predsjednik HSP-a.

Član Kluba Tonči Tadić upozorio je da je Vlada umjesto da se koristi Konvencijom o razgraničenju na moru i međunarodnom arbitražom pristala na loš kompromis ´samo da bi pokazala kako sa susjedima koji imaju megalomanske zahtjeve može postići dogovor´.

´Po potpisanu režimu u Boki ćemo imati hrvatsko kopno i srpsko-hrvatsko more´, kazao je Tadić i procijenio da će njime Hrvatska izgubiti 1800 četvornih kilometara svoga mora.

Pročitajte više