HSS podnio interpelaciju o postupanju vlade oko Protokola 7

KLUB zastupnika HSS-a podnio je jučer predsjedniku Hrvatskog sabora interpelaciju o radu Vlade, ocjenjujući da je Vlada na nezakonit način pristupila pregovorima s Europskom unijom o uvoznim kvotama za poljoprivredne i prehrambene proizvode, koje će se primjenjivati nakon proširenja EU u svibnju.

U obrazloženju interpelacije HSS upozorava da Zakon o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU (SSP) predviđa da polazišnu strategiju u pregovorima o trgovinskim i drugim pitanjima Vlada mora predstaviti Saboru.

U HSS-u drže da bi pregovarački položaj Hrvatske bio znatno povoljniji da je Vlada za svoju pregovaračku platformu zatražila potporu Sabora, što nije učinila.

Vlada je u dva navrata u Vijeću za stabilizaciju pridruživanje pregovarala o Protokolu 7, po kojemu bi Hrvatska nakon proširenja EU morala prihvatiti višestruko veće kvote za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, što bi, po mišljenju HSS-a, nanijelo ogromne štete hrvatskom gospodarstvu, pogotovo poljoprivredi.

Interpelacija je postupak u kojemu Vlada pred Saborom obrazlaže svoje postupke, a o interpelaciji Sabor glasuje, pa se, u slučaju negativnog stava saborske većine o Vladinim postupcima, postavlja povjerenja Vladi.

Pročitajte više